Читај ми!

Godišnjica stradanja Srđana Aleksića

Na današnji dan pre 30 godina preminuo je hrabri mladić Srđan Aleksić, kada je u centru Trebinja pokušao da odbrani prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Porodica i prijatelji su zapalili sveće i položili cveće na njegov grob.

Srđan Aleksić je u trenutku stradanja imao samo 27 godina, umro je trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske.

Srđanov otac Rade Aleksić je tada, opraštajući se od sina, napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Danas, na 30. godišnjicu njegovog stradanja, poručuje:

"Kad posmatram mladi svet koji priznaje Srđana, Srđan nije umro i dobro bi bilo da nikad ne umre delo kao što je Srđanovo delo, već da služi čoveku za putokaz za dobrotu, za blagostanje, za uništenje svakog zla na ovoj zemlji".

Predsednik Skupštine opštine Trebinje Dragoslav Banjak kaže da Srđanovo delo, između ostalog, pomaže da se razume strahota rata.

"Podsećanje na Srđana Aleksića i na mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak na protostru nekadašnje Jugoslavije pomaže da se razume strahota rata i stepen bezumlja koji neprekidno prati jednu takvu situaciju i na drugoj strani pomaže da se ljudi međusobno zbliže i da u vreme mira postanu još bliži jedni drugima", rekao je Banjak.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora.

U više gradova Srbije i BiH ulice nose Srđanovo ime, a 2012. Srđan je posthumno odlikovan Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

Devetog januara 2013. tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ga je "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".

Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

понедељак, 04. децембар 2023.
-1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво