Читај ми!

Hrvatski sud odbio da Ukrajini izruči rusku dizajnerku

Ruska modna dizajnerka Darija Falk neće biti izručena Ukrajini, odlučio je splitski Županijski sud.

Darija Falk (36), majka dvoje dece od devet i pet godina, koja su s ocem u Austriji, već pet meseci se nalazi u splitskom zatvoru, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je uhapšena 11. avgusta na granici dok je iz Austrije, gde ima stalno prebivalište, došla u Hrvatsku na letovanje.

Uhapšena je na osnovu međunarodne crvene poternice Interpola, koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. ukrala nekoliko šivaćih mašina vrednih oko 20.000 evra.

Dva meseca nakon hapšenja, u oktobru prošle godine, Županijski sud u Splitu doneo je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gde je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.

Njenu žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je prošlog meseca opet doneo istu odluku, a Falkova se ponovo žalila.

Advokat Ruskinje: Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku

Vrhovni sud je opet prihvatio njenu žalbu koju je podnela protiv rešenja Županijskog suda u Splitu od 15. decembra prošle godine i ukinuo rešenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje, objasnila je advokatica Falkove Lidija Horvat.

"Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu uradili. Sad se opet sve vraća na splitski sud", rekla je Horvatova.

"Psihički je loše"

Austrija je odluku o izručenju odložila zbog ratnog stanja.

U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti molbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, veroispovesti, političkih uverenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

"Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od dece, a pogotovo što se ne nazire kraj rešavanju njenog problema. Ukrajina je traži zbog navodne prevare od nekih 20.000 evra, i to za period kad je radila kao modna dizajnerka u toj zemlji", objašnjava advokatica Falkove Lidija Horvat.

Navodi da je Falkovu prijavio bliski prijatelj oca njenog bivšeg muža.

"A muž je pravosnažno osuđen za porodično nasilje i za nanošenje telesnih povreda 2018. godine", rekla je Horvatova za Danas.

четвртак, 25. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару