Читај ми!

Crna Gora, optužnica protiv grupe Radoja Zvicera – pomagao mu bivši službenik tajne službe

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv članova kriminalne grupe za čijeg je organizatora označen vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicera. Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović tereti se da je, između ostalog, odavao službene tajne kriminalcima.

Optužnicom su, osim Petra Lazovića i Radoja Zvicera, obuhvaćeni Ljubo Milović, Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović, prenosi RTCG.

SDT je kao organizatora kriminalne grupe označio vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Lazović se tereti za krivična dela u vezi s opojnim drogama, krijumčarenje, članstvo u kriminalnoj organizaciji, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, rečeno je za RTCG.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izjavilo je ranije žalbu na rešenje sudije za istragu kojim je određeno jemstvo za Petra Lazovića.

Pre toga je sudija za istragu prihvatio predlog odbrane Lazovića: da uz jemstvo od 6,2 miliona evra u nekretninama i novcu bude pušten da se brani sa slobode.

Firma koja nudi jemstvo za Lazovića, prema podacima i registra privrednih subjekata, u vlasništvu je Željka Garića.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a.

Tužilaštvo ga tereti da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član "kavačkog klana" učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne kriminalcima.

Viši sud u Podgorici izdao je krajem jula naredbu za raspisivanje poternice za navodnim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom i policijskim službenikom Ljubom Milovićem u predmetu poznatom kao Skaj. Taj predmet pokrenut je na osnovu dokumentacije Evropola o presretnutim kriptovanim razgovorima i porukama više osoba iz Crne Gore, putem aplikacije Skaj.

Evropol: Veliki uticaj Zvicera na rad crnogorske policije

Dokumentacija Evropola pokazuje da su policajci komunicirali sa bezbednosno interesantnim osobama, navodnim pripadnicima kriminalnih klanova.

Na saslušanju Lazović je negirao krivicu, ali mu je istražni sudija odredio pritvor.

Evropol je ranije u svojim dokumentima izrazio sumnju da se Lazović dovodi u vezu sa "kavačkim klanom" i da je radio za Radoja Zvicera, navodnog vođu te kriminalne organizacije.

Podaci Evropola ukazuju da je navodni vođa "kavačkog kriminalnog klana" Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, uz pomoć Petra Lazovića.

Njegov otac Zoran Lazović je do marta prošle godine bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a do 2015. godine je bio visoki funkcioner ANB-a.

"Kavački klan" je organizovana kriminalna grupa iz Kotora, koja je u sukobu sa konkurentskim "škaljarskim" od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo više od 50 osoba.

субота, 10. јун 2023.
20° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут