Читај ми!

Orban: U Mađarsku stiglo više od milion ukrajinskih izbeglica

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji jer je pod migrantskim pritiskom iz dva pravca, napisao je na svom Fejsbuk profilu, mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban je naveo da je ove godine u Mađarsku stiglo više od milion ukrajinskih izbeglica.

"Većina njih je otišla dalje, ali smo morali da ih primimo i zbrinemo. S druge strane, zaustavili smo više od 250.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice na južnim granicama", saopštio je mađarski premijer nakon skupa lidera država Višegradske četvorke - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska u slovačkim Košicama. 

Orban je napisao da je za zaštitu granica Mađarska potrošila od milijardu i po evra, a da je su iz Brisela samo stizali napadi na zaštitnu ogradu. 

"Slažem se sa kolegom Mateušom Moravjeckim da će se migracioni pritisak iz Ukrajine u narednom periodu povećavati jer se očekuje dugotrajan rat. Fer je zahtev od strane V4 da Evropska unija takođe preuzme deo ovog tereta", istakao je Orban. 

Mađarski premijer očekuje da će u narednom periodu porasti i migracioni pritisak sa juga. 

"Zato sam obavestio kolege iz V4 da smo zajedno sa Srbijom i Austrijom zaključili sporazum, čija je svrha da pomažemo jedni drugima u zaštiti granica", naglašava predsednik Vlade Mađarske. 

Orban tvrdi da se srpsko-mađarska granica se ne može braniti više nego što se brani sada.  Po njemu je potrebno pomeriti liniju odbrane od ilegalnih migranata južnije, do severnomakedonsko-srpske granice.

Zamolio ke kolege iz V4 da razmotre da li mogu da doprinesu saradnji naših zemalja u zaštiti granice.

"Dobio sam pozitivan odgovor, pa ću na sledećem trojnom sastanku u Beču predložiti srpskom predsedniku i austrijskom kancelaru da prihvatimo ponude Češke, Slovačke i Poljske", naveo je mađarski premijer u objavi na svom Fejsbuk profilu. 

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара