Читај ми!

Plenković: Suđenje pilotima za Petrovačku cestu je nepostojeći proces i farsa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da je suđenje četvorici hrvatskih pilota, po optužnici Beograda za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995. godine, za Hrvatsku "nepostojeći proces" i "farsa", a ako budu osuđeni "za njih ta presuda ne postoji". Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica rekao je da je reč, kako je naveo, o političkoj farsi, te da je presuda već poznata.

Kako je prenela Hina, Plenković ne pridaje nikakvu važnost pripremnom rocištu u postupku koji je danas počeo i odmah je odložen za 16. novembar, jer za Zagreb "taj proces ne postoji".

Smatra, navodi, "nebitnim" što do danas nije u Hrvatsku stigla optužnica.

"To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji", rekao je Plenković.

Srbija sama donese zakon da proširi svoju jurisdikciju, pokreće proces za, kako kaže, navodna dela pocinjena izvan teritorija Srbije od ljudi koji nisu srpski državljani.

"Već i same prve izjave o tom procesu i u vezi njegovog odlaganja upućuju na farsu u kojoj niti hrvatski piloti niti hrvatska država neće biti nekakav statista, a kamoli glumac", kaže Plenković.

Na pitanje šta će se dogoditi ako piloti budu osuđeni, Plenković je odgovorio: "Za njih ta presuda ne postoji".

Hrvatska opozicija optužila je ranije danas Plenkovića da nije učinio ništa po pitanju tih optužnica.

Ministar pravde Hrvatske: Zloupotreba instituta univerzalne jurisdikcije

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica je rekao da su unazad mesec dana, kad je primljen poziv, jasno rekli da je tureč o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske.

''Ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo pre njega i na njemu pokazuje da je suđenje hrvatskim pilotima politička farsa. Paradoksalno je da advokat po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje", upitao je Malenica.

Smatra da se radi o zloupotrebi instituta univerzalne jurisdikcije ''koji se izvrće i krivo tumači'', prenosi Hina.

''Nakon nekoliko održanih sastanaka srpsko ministarstvo nije htelo da sarađuje po tom pitanju. Srbija je u ovom konkretnom slučaju to zloupotrebila i koristi je kao sredstvo političkog obračuna'', naveo je Malenica.

Dodao je da svaka država ima univerzalnu jurisdikciju, ali je, kaže, sigurno ne koristi "tako kako oni to rade''.

Tvrdi da Srbija "pokušava da pokaže da Hrvatska nema vladavinu prava, iako je za članstvo u Evropskoj uniji morala ispuniti sve uslove iz poglavlja 23".

Rekao je i da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište ni optužnicu i da i to pokazuje da su prava hrvatskih pilota u ovom postupku narušena, da je događaj istraživao Haški sud i da bi, da je postojalo elemenata ratnih zločina, Haški sud to i procesuirao.

Na pitanje misli li da je ročište namerno odloženo dva dana pre obeležavanja pada Vukovara, Malenica je odgovorio kako ''ništa nije slučajno'' te dodao kako sve idu u smeru da je presuda već poznata.

Aleksandar Olenik, advokat po službenoj dužnosti prvooptuženog pilota Vladimira Mikca, izjavio je da ne postoje uslovi za održavanje ročišta. Precizirao je da nije rešeno da li su optuženi piloti uredno pozvani na sud i da li i kada će biti doneta odluka o suđenju u odsutnosti.

Optužnica je podignuta i protiv pilota Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića i tereti ih da su 7. I 8. avgusta za 1995. naredili raketiranje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара