Читај ми!

Severna Makedonija – tenkovi u Ukrajini, agenti u Skoplju

Vlasti u Skoplju poklonile su tenkove T-72 Ukrajini, potvrdilo ministarstvo odbrane pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci konvoja vojnih vozila. Predsednik Stevo Pendarovski optužio Moskvu da "finansira neke političke subjekte" u toj državi.

Северна Македонија – тенкови у Украјини, агенти у Скопљу Северна Македонија – тенкови у Украјини, агенти у Скопљу

Konvoj makedonskih tenkova krenuo je u četvrtak ka Ukrajini, potvrdilo je ministarstvo odbrane, navodeći da se radi o tenkovima "treće generacije" iz bataljona koji će uskoro biti rasformiran.

Na snimcima se vidi nekoliko tenkonosaca, na kojima su ceradom pokrivena vozila, ali ministarstvo odbrane nije saopštilo koliko je tenkova krenulo put Ukrajine.

U arsenalu makedonske vojske nalazi se 31 vozilo ovog tipa. Ove tenkove je vlastima u Skoplju 2000. godine isporučila Rusija tokom pobune Oslobodilačke nacionalne armije Alija Ahmetija.

Suštinski, makedonsko ministarstvo odbrane odluku o donaciji tenkova Ukrajini objasnilo je procenom da će ova vozila za nekoliko godina biti nekonkurentna, kao i da će uskoro biti zamenjena modernim protivoklopnim sredstvima.

Pendarovski: Moskva finansira neke političke subjekte

Gotovo istovremeno, makedonski predsednik Stevo Pendarovski optužio je Rusiju za mešanje u unutrašnjopolitička pitanja Severne Makedonije, navodeći da Moskva finansira pojedine političke subjekte.

"Sve državne institucije znaju da se Rusija meša u naše unutrašnje poslove. Poslednji put preko svojih ljudi, svojih političkih subjekata... Iz susedstva dolaze ruski agenti, odnosno ljudi ruskih službi. Ne mogu javno kažem odakle, jer su to osetiljive informacije", rekao je Pendarovski.

Makedonski predsednik nije želeo da komentariše ni koje političke subjekte finansira Moskva, ali je podsetio da je opoziciona Levica, nekoliko dana pred početak rata u Ukrajini, pozvala ruskog ambasadora u Sobranje kako bi dobio odlikovanje za doprinos bilateralnim odnosima.

"To je potez bez presedana", rekao je Pendarovski.

Na aktivnosti ruskih špijuna, krajem marta žalio se i tadašnji bugarski premijer Kiril Petkov, koji je naložio istragu o akcijama Moskve tokom pregovora Skoplja i Sofije o otvorenim pitanjima vezanim za istorijsko nasleđe.

Bugarska je, nedugo zatim, proterala 70 ruskih diplomata, tvrdeći da su u stvari bili agenti Federalne službe bezbednosti (FSB) kao i da su radili protiv nacionalnih interesa Bugarske.

Od početka rata u Ukrajini, Severna Makedonija je proterala desetak ruskih diplomata, tvrdeći da su obavljali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару