Читај ми!

Dodik za RTS: Razgovaraćemo u Banjaluci o povratku u institucije, BiH je velika nevolja

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik kaže za RTS da će se vratiti u Banjaluku i razgovarati sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji o povratku u istitucije BiH. Napominje da je ključno pitanje kako Srbi ne mogu da dobiju ono što su dobili i što je potpisano u Dejtonskom sporazumu. BiH je, kaže Dodik, jedna "velika nevolja, jedna retrogradna stvar".

Milorad Dodik je u Dnevniku RTS-a rekao da briga koju pokazuje predsednik Srbije je njima važna i da razumeju kontekst u kome je pozvao da se vrate u institucije BiH.

"Ja ću se vratiti u Banjaluku i razgovaraću sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji. Predsednik je i sam iskazao želju da se i sa drugima vidi i razgovara. Naše odsustvo iz institucija je nastalo kada su nastale izmene zakona koje je doneo Incko, a nije imao pravo. Mi ćemo se u februaru vratiti u Skupštinu i razgovarati o ovoj temi", rekao je Dodik.

Indikativno je, napominje, da smeta sve što je legalno, policijske snage koje deluju u skladu sa zakonom.

"Mislim da njih više boli ta činjenica da je 30.000 ljudi izašlo neorganizovano. Oni žele da naprave veliku priču o tome, zanemarujući da imamo pozive za mobilizaciju zelenih beretki, onih koji su čak uhapsili na sirijskom ratištu i krenuli u Banjaluku toga dana da prave neke probleme. Taj dan je protekao veoma mirno, to je više bila odanost Republici koja je bila formirana i nastavićemo da slavimo", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo pre pet ili šest godina, Bakir Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda da ukine datum kada se obeležava Dan RS i ukinuli su ga.

"To se desilo 9. januara. Mi trebamo po njegovom zahtevu da ne slavimo ono što on misli da mi ne treba da slavimo. To nije stvar inata, nego činjenice. Ne može biti 8. ili 10. januara. Oni su izmislili priču kako to vređa nacionalna osjećanja Bošnjaka jer je to i verski praznik, Sveti Stefan", rekao je Dodik.

Inače, naglašava, Bosna i Hercegovina je "jedna velika nevolja, jedna retrgogradna stvar".

"Ključno pitanje je kako mi Srbi ne možemo da dobijemo ono što smo dobili i što je potpisano u Dejtonskom sporazumu. Precizno piše, ne može izričitije. To što je nama dato sada se skrnavi kroz odluku o šumama i zemljištu, kada imamo investicije onda se to zaustavlja. Oni nikada nisu pokazali želju da sarađujemo na obostranom razvoju", kaže Dodik.

Navodi da danas postoji situacija da je tu Šmita koji je došao bez odluke Saveta bezbednosti.

Na pitanje da li oseća odgovornost je poslednjih dana kritike ne prestaju da stižu, iz Evropske unije, SAD, Sarajeva, OEBS-a, uskraćen je drugi deo pomoći BIH iz EU i direktno, Dodik navodi da ne oseća odgovornost.

"Poznato je da sva podrška koja dođe iz EU je politički motivisana. Nismo mi ti koji to zaustavljamo, ali smatramo da je kapitalno da se BiH vrati ustavnom sistemu. Ljudi, pročitajte Ustav. Ali, sve čušće čujemo od stranaca da je to jedno, ali da se mora sprovoditi politika. E sad te politike idu ka centralizaciji BiH i uništavanju osnovnog sporazuma i mi nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH", zaključio je Dodik.

петак, 31. март 2023.
20° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета