SAD: Podrška crnogorskom putu u NATO

Podgorica postigla napredak u reformama, što je doprinelo pozivu da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO istakao potpredsednik SAD Džozef Bajden, posle razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Sjedinjene Američke Države podržavaju integraciju Crne Gore u evroatlantske strukture, izjavio je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, posle razgovora u Beloj kući sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Tokom jednosatnog razgovora, Bajden je naglasio da je Podgorica postigla napredak u reformama, što je doprinelo pozivu da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO, javlja Glas Amerike.

Bajden je izjavio i da ceni partnerstvo sa Crnom Gorom u rešavanju otvorenih pitanja koja usporavaju napredak Zapadnog Balkana ka članstvu u NATO i EU.

Crnogorski premijer je prethodno razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj integraciji Crne Gore, koja je nakon susreta obećala nastavak podrške Vašingtona članstvu Crne Gore u Alijansi.

"Naše partnerstvo je vrlo široko, a nadamo se da će biti šire i jače u budućnosti. Razgovarali smo o nizu tema, a naročito smo se fokusirali na Zapadni Balkan i na doprinos Crne Gore stabilnosti u regionu", izjavila je Klinton.

Klintonova je pozdravila napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

Đukanović: Crna Gora prva sledeća članica NATO

"Ponudila sam i punu podršku za napore za uspostavljane pravne države koju i NATO i EU traže. Takođe se zahvaljujem premijeru na doprinosu Crne Gore međunarodnim snagama u Avganistanu i slanju vojnika u toj zemlji", izjavila je Klinton.

"Želim da zahvalim na izuzetnoj podršci Crnoj Gori u ostvarivanju našeg cilja u okviru Akcionog plana za pristupanje NATO-u i želim da kažem da smo spremni da ispunimo sve obaveze iz sledećih faza naše integracije i da najavim da će Crna Gora sigurno biti prva sledeća članica NATO", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, ključni izazovi za Crnu Goru u sledećim fazama reforme su unapređenje vladavine prava i tome će se pristupiti krajnje odgovorno.

"Crna Gora je odgovoran partner i biće i dalje odgovoran partner SAD i EU u rešavanju preostalih pitanja na Balkanu, kao i kroz učešće u mirovnim procesima počev od Avganistana", naglasio je Đukanović.

Đukanović je dodao da je Hilari Klinton prihvatila poziv da u nekom pogodnom trenutku u doglednoj budućnosti poseti Crnu Goru.

Crnogorski premijer ranije je na Kapitol Hilu razgovarao sa republikanskim senatorima iz Indijani i Arizone Ričardom Lugarom i Džonom Mekejnom, kao i da demokratskim senatorom iz Merilenda i predsjedavajućim Helsinške komisije Bendžaminom Kardinom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво