Majk Pompeo stigao u Dubrovnik

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Dubrovnik iz Italije, gde je boravio u zvaničnoj poseti u sklopu svoje evropske turneje.

U Starom gradu Pompea je dočekao hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Goran Grlić Radman, a posle šetnje Stradunom posetili su Memorijalni centar Rona Brauna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsednika Bila Klintona, tragično nastradalom 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Ćilipima.

Pored Brauna u nesreći su poginule još 34 osobe. 

"Ovo je vrlo važan susret i događaj. Očekujemo snaženje transatlantske saradnje i odnosa, kako politički, tako i na ekonomskom planu. Puno je tu tema od zajedničkog interesa. Tradicionalno, sa SAD imamo jako dobru saradnju", rekao je Grlić Radman.

Majk Pompeo razgovaraće danas sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom odbrane Mariom Banožićem.

Jedna od glavnih tema razgovora trebalo bi biti pitanje viza hrvatskih državljana za ulazak u SAD koje nije rešeno već 30 godina. 

Uz Hrvatsku, članice EU čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunija, Bugarska i Kipar.

U Dubrovniku će biti reči i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dve države. 

S Pompeom bi hrvatski zbaničnici trebalo da razgovaraju i o kupovini borbenih aviona, nakon što je prošle godine propala kupovina polovnih izraelskih F-16.

Na dnevnom redu sastanka u Dubrovniku mogle bi se naći i tema 5G mreže, jer američku stranu brine širenje kineskog uticaja i učestvovanje "Huaveja" u izgradnjama 5G internetskih mreža u svetu.

Hrvatska je značajno povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija. 

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво