Crna Gora: Čija li je poslednja?

Predsednik i premijer Crne Gore različito o razmeni ambasadora sa Prištinom. I Vujanović i Đukanović, sa oprečnim stavovima, tvrde da je odluka o ovom pitanju u njihovim rukama.

Crnogorski predsednik i premijer, Filip Vujanović i Milo Đukanović različito o stavu te države prema procesu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i tvrde, uz oprečne tvrdnje, da je upravo u njihovim rukama odluka o razmeni ambasadora sa Prištiniom.

Vujanović je izjavio da će Crna Gora poštovati odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa Kosovom i poručio da "završni akt razmene ambasadora između Crne Gore i Kosova pripada njemu kao šefu države".

Vujanović je podgoričkom portalu "Analitika" rekao da će Crna Gora poštovati odluku MSP ukoliko ona bude imala "punu eksplicitnost i ukoliko bude značila sasvim izričitu preporuku i stav".

"Ukoliko ta odluka bude imala punu eksplicitnost i ukoliko bude značila sasvim izričuti preporuku i stav mi ćemo to razmotriti sa maksimalnom pažnjom i odgovornošću, shodno našem odnosu prema tom sudu, deleći i ono što je politika EU kojoj pripadamo", rekao je Vujanović.

Đukanović je, pak, izjavio da vlada još uvek nije razmatrala pitanje konkretnog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom i ocenio da ne treba oklevati i čekati odluku Međunarodnog suda pravde.

"Ne treba dalje oklevati i zaklanjati se iza alibija, sa očekivanjem da će Međunarodni sud pravde u Hagu sada dati neku eksplicitnu negaciju dosadasnje ukupne politike međunarodne zajednice u odnosu na pitanje Kosova. To je čista iluzija i nikada nisam bio sklon da gubim vreme u iluzijama", kazao je crnogorski premijer na završnoj konferenciji za novinare u ovoj godini

Komentarišući jučerašnju izjavu ministra inostranih poslova Milana Roćena da Ministarstvo inostranih poslova ima poslednju reč u vezi sa eventualnim otvaranjem ambasade u Prištini, Vujanović je rekao da "završni akt razmena ambasadora između Crne Gore i Kosova pripada njemu kao šefu države".

"Diplomatske odnose uspostavlja vlada i verujem da će ona na krajnje ozbiljan i odgovoran način razmotriti koji je pravi trenutak, ali završni akt razmene ambasadora pripada predsedniku države i ja sam rekao svoj doživljaj koji ću do kraja poštovati", rekao je Vujanović.

Komentarišući različite stavove visokih državnih funkcionera po pitanju trenutka uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom, Đukanović je kazao da su to "lični stavovi" i da je odluka o tome "u nadležnosti vlade i Ministarstva inostranih poslova".

Crnogorski predsednik je ranije najavio da će Crna Gora pošovati odluku MSP, ukoliko bude odlučila da je nezavisnost Kosova nelegalno proglašena.

Vujanović je podsetio da je na nedavnom samitu u Valoni sa predsednicima Makedonije i Kosova zaključio da će se Crnoj Gori ostaviti da odabere pravi trenutak da sa Kosovom uspostavi diplomatske odnose.

Mislim da je korektno da Kosovo pokaže da našu manjinu istinski doživljava kao manjinu i da je normativno tako tretira, kao i da na jasan način pokaže da je održiv povratak izbeglica na Kosovo državna politika Kosova, rekao je Vujanović.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво