Hrvatski helikopter "kajova vorior" pao u more

U more između Zablaća i Zlarina u 11.05 pao je vojni helikopter, potvrdila je zagrebačkom "Jutarnjem listu" Šibensko-kninska policija. Iz mora izvučeno telo jednog člana posade. Za drugim članom se traga. Helikopter nije imao opremu za let iznad vode, piše hrvatski "Indeks".

"U području otoka Zlarina i Zablaća došlo je do pada helikoptera kajova OH-58D tokom trenažnog leta, koji je započeo u 10.30", potvrdilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske o padu helikoptera kod Šibenika.

Očevici tvrde da su letela dva helikoptera, da je sve bilo normalno i da je odjednom nešto palo u more. 

Odmah po dojavi na mesto događaja su upućena dva broda stanice pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih stanica, a o ovom događaju su obaveštene i sve druge službe – Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.  

Kako javlja portal Šibenik.in, iz mora u Zablaću izvučeno je telo jednog člana posade. Za drugim članom posade se traga.

Letelica nije imala opremu za let iznad vode 

Helikopter nije imao neophodnu opremu, što se zna već četiri godine, piše Indeks.

Prema saznanjima tog portala, reč je o vojnom helikopteru koji nije imao tzv. floating equipment, opremu odnosno za sletanje, odnosno plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard.

Helikopter, kako se navodi, nije imao skije, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri.

Indeks navodi da ministarstvo nikada nije kupilo skije, koje su inače bile naručene.

Uzrok pada u more nije poznat, rekao je ministar obrane Damir Krstičević. 

Poklon od SAD 

Reč je o helikopterima koji su od nedavno u sastavu MORH-a, a Hrvatska vojska dobila ih je na poklon od SAD, prenosi Indeks. 

Helikopteri su donirani 2015. godine jer su u SAD proglašeni vojnim viškom.

"Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri poseduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D 'kajova vorior', u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD.

Od odabranih helikoptera, njih 14 još uvek se nalazi u aktivnoj vojnoj formaciji kopnene vojske SAD što je jamstvo da će do sredine iduće godine biti u aktivnoj upotrebi", pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci hrvatske vojske u Sjedinjenim Državama odabrali i pregledali helikoptere.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво