Šarović traži sednicu Predsedništva BiH zbog hrvatskog nuklearnog otpada

Predsednik Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović traži sednicu Predsedništva BiH zbog zbog eventualnog odlaganja nuklernog otpada Hrvatske u blizini granice sa BiH. Procene ekoloških stručnjaka da bi takvom odlukom bilo ugroženo 230 hiljada ljudi a hrvatsko ministartvo poručuje da odluka o lokaciji još nije doneta.

Šarović smatra da se slučajevi Pelješkog mosta i Trgovske gore ponovo moraju naći na sednici Predsedništva BiH.

"Nakon potvrda iz Hrvatske da ta zemlja definitivno i pored protivljenja Bosne i Hercegovine namerava da gradi odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici u blizini Bosanskog Novog, ne preostaje ništa drugo nego da se to pitanje, ali i pitanje izgradnje Pelješkog mosta ponovo nađe na dnevnom redu Predsedništva BiH", rekao je Šarović.

On je ocenio da je, nakon obelodanjivanja tih namera, jasno da je bilo pogrešno to što je predsedavajući Predsedništva BiH nedavno pokrenuo entitetski interes u Skupštini RS, utvrdivši da su zaključci Predsedništva oko gradnje Pelješkog mosta kojim se poziva Hrvatska da obustavi izgradnju dok se ne reše i druga otvorena pitanja sa tom zemljom, destruktivni po interese Republike Srpske, prenosi bosanski portal Kliks.

Šarović je istakao da je pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori od ogromnog značaja za celu BiH, posebno Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu i druga pogranična mesta.

Hrvatsko ministarstvo: Nije doneta odluka

Vlasti u Hrvatskoj nisu donele odluku da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

U Ministarstvu za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske ističu da je naredni sastanak Koordinacionog odbora planiran u avgustu 2019. godine, a sednica Međudržavne komisije, koju će organizovati, slovenačka strana u septembru 2019. godine, te da će o daljim aktivnostima javnost biti pravovremeno informisana, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Hrvatska već dve godine razmatra izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH, a hrvatski mediji su objavili da je donesena definitivna odluka da se ide u taj projekat, što su demantovale informacije iz Ministarstva za zaštitu okoline i energetiku Hrvatske.

Ako Hrvatska napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH biće ugroženo 230 hiljada ljudi, pokazuju prve procene ekoloških stručnjaka.

Veliki broj naselja i gradova u severnom i severozapadnom delu BiH biće direktno ugrožen, a posebno Novi Grad i prijedorska regija.

Hrvatska do 2023. godine mora da reši pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane "Krško", a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od reke Une, a kilometar od vodozahvata za Novi Grad. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15 hiljada građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво