Kusturica i Jovanović – savetnici u Sarajevu, besplatno

Jedno od predizbornih obećanja Milorada Dodika bilo je da će imenovati Emira Kusturicu za svog savetnika. Predsedavajući Predsedništva BiH to je obećanje ispunio – odnedavno, poznati reditelj i formalno je jedan od 11 savetnika srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Nedugo zatim, prošle nedelje, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić za savetnika je izabrao predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića.

Ko bar malo poznaje političke i društvene prilike na Balkanu, jasno mu je da su Kusturica i Jovanović antipodi. Činjenica je da su i jedan i drugi savetnici članova Predsedništva u Sarajevu: prvi predstavnika srpskog, drugi – hrvatskog naroda. Kad se to ima na umu, onda nije iznenađenje što su mnogi poverovali u "neprovjerenu glasinu" da trećeg člana Predsedništva Šefika Džaferovića savetuju Muamer Zukorlić i Hašim Tači.

"Šta može Tači da savetuje člana Predsedništa BiH? Kako da istera Srbe iz Bosne – ja ne vidim drugo. Tači se nije pokazao ni kao dobar vojskovođa, NATO mu je pomogao da završi posao inače bi verovatno starost dočekao u Italiji ili Americi, a vidimo da kao predsednik loše stoji. On samo može da savetuje kako da se nanese zlo jednom narodu, narodu koji je ipak osetio i jedan konstitutivni narod BiH", kaže Čedomir Antić, predsednik "Naprednog kluba", inače jedan od koautora "Istorije Republike Srpske".

Ipak, Antić veruje da je ta vest tek medijska provokacija, pogotovo ako se ima na umu da Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova. S druge strane, nekadašnji muftija Muamer Zukorlić već je učestvovao na izborima u BiH i kao glasač i kao kandidat. Za sada, kaže, nije savetnik i još nije dobio takvu ponudu. Ali – nikad se ne zna.

"Ja Bosnu doživljavam kao svoju matičnu domovinu, u kulturnom i nacionalnom smislu i za nju bih učinio sve što bi moglo da joj pomogne, ne samo iz simboličnog patriotskog odnosa već i zato što Bošnjacima širom svijeta neće biti dobro ako Bosni bude loše. Tako da bih ja za Bosnu učinio sve što mogu da joj bude bolje. Međutim, ne bih se mogao izjašnjavati o konkretnom angažmanu dok ne bih dobio konkretnu ponudu", kaže Zukorlić.

Za Jovanovića prirodno da bude Komšićev savetnik 

Po sopstvenom priznanju – Bosnu voli i razume i Čedomir Jovanović. Za njega ništa prirodnije od toga da bude Komšićev savetnik, jer ga poznaje još dok je bio bosanskohercegovački ambasador u Beogradu, a pomagao mu je i u izbornoj kampanji.

"Bio sam jasan zašto to radim – zbog dogovora koji su napravili Dodik i Čović, nacionalne snage u Hrvatskoj i Srbiji i Republici Srpskoj, sa ambicijom da ruše Plenkovića i izvrše pritisak na Vučića da se ne bi postigao kosovski dogovor i skinuo teret sa Srbije. To sam jasno rekao 2018. i ne mislim da se distanciram od te politike i mislim da nema mira u Srbiji bez mira u Bosni, jer Srbija je uvek stradala kad je Bosna bila u haosu, a i u Bosni samoj na kraju stradali su najviše Srbi", kaže Jovanović.

Mirna Bosna, na koju se svi pozivaju, sve je manje mirna, a upravo je imenovanje savetnika unelo dodatni nemir. Tako je imenovanje Čedomira Jovanovića propraćeno ocenama da je tu ili zato da bi nervirao Milorada Dodika, kako su to ocenili neki članovi SNSD-a, ili kao reakcija na Dodikov izbor Kusturice za savetnika. Slične stavove čak imaju i Zukorlić i Antić.

"Savjetnici bi trebalo da rade svoj posao, savjetnički posao, da prosto servisiraju funkciju ili osobu ili organ kome su savjetnici. U ovom slučaju je zapravo imenovanje Kusturice za Dodikovog savjetnika izazvalo imenovanje Čedomira Jovanovića za Komšićevog savjetnika. Moj pristup je potpuno drugačiji. Ja ne bih nikada prihvatio da budem savjetnik u inat nekome ili zarad nekih simboličkih poruka, već ako bi to bila ponuda koja bi bila adekvatna mojim mogućnostima, političkim opredjeljenjima ili ako bi bila prilika da pomognem da neki procesi krenu naprijed", kaže Zukorlić.

"Komšića nema šta da savetuje Jovanović. O čemu? Bavio se politikom – propao je, bavio se biznisom – propao je, bavio se dramaturgijom – nije ništa dao, tako da on je čovek incident i tu je da bi nervirao srpski narod, a ne da bi dao neki savet", kaže Antić.

"Ja imam bliske odnose i sa predsednikom Crne Gore i sa premijerom Makedonije i nadam se da tu postignemo dogovor sa kosovskim Albancima... Ja ne sarađujem sa Komšićem da bih nervirao Dodika, uspešan sam bio u tome i bez te funkcije", odgovara Jovanović.

Nije mu jasno kako to Dodikovom SNSD-u može da bude prihvatljiv HDZ Dragana Čovića, a ne može da bude prihvatljiv on, kao političar iz Beograda koji, kako sam kaže, zagovara dijalog Banjaluke i Sarajeva i pomirenje u regionu.

"Sve ono što značim ljudima u Bosni, a ne delim ih na Srbe i Hrvate i Bošnjake, i ako smo bili dobri Dodiku kad smo slavili njegovu pobedu svi, zašto danas ne bih bio dobar? Dodik se toliko ulupao do danas da mu ne bi pomogao čitav Holivud da promeni imidž, ali bez obzira na to, on je meni član Predsedništva i ja Bosnu volim i poštujem", kaže predsednik LDP-a.

Antić: Ovo je najbolja Bosna koju mogu da imaju 

Aktuelni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine o savetnicima svojih kolega za sada se ne izjašnjava. Njegova bliskost sa Emirom Kusturicom već duže vreme poznata je javnosti. Osim što je član Akademije nauka i umetnosti RS, poznati reditelj dobitnik je i Ordena zastave RS sa zlatnim vencem za izvanredne zasluge, kojim ga je Dodik odlikovao dok je još bio predsednik Republike Srpske.

"Ispada da onaj koga optužuju da hoće da se otcepi, a to je Republika Srpska, uzima državljanina BiH za savetnika i sad je provokacija Bošnjacima što zovu Emira Kusturicu. Oni misle da bi Meša Selimović, kog smatraju najvećim Bošnjakom, bio umereniji. Da bi čovek koji je ostavio testament ovde da pripada srpskoj književnosti, da je Srbin, potpisao ga ćirilicom, da bi on bio umereniji da je živ... Pa ne bi! A oni za to vreme biraju Hašima Tačija, Jovanovića, Zukorlića... Da li oni stvarno misle da ta BiH ima budućnost? Oni ne shvataju, kao i bivša SFRJ, demokratski, po volji tri naroda, ovo je najveća i najbolja Bosna koju mogu da imaju", kaže Čedomir Antić.

"Bosni je, nažalost, potrebna takva pomoć sa svih strana. Mislim da su savjetnici možda tu mali segment, ali definitivno Bosni je potrebno pomoći i sa pozicije Srbije i sa pozicije Hrvatske najprije, na način da se ona sa obje strane prihvati kao država kojoj treba poštivati suverenitet i sve one elemente koji je čine državom, a svakako i kroz druge oblike i angažmane", kaže Zukorlić.

Šta će tačno savetnici savetovati članovima Predsedništva – još se ne zna. Ne zna se ni koliko tačno savetnika ima Željko Komšić, dok su druga dva člana Predsedništva objavila: Dodik ima jedanaest, a Džaferović šest savetnika. Svi oni imaju pravo na novčanu nadoknadu, ali, kako smo saznali, i Kusturica i Jovanović savetuju besplatno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво