Višegradska grupa i Austrija žele izbegličke centre van EU

Austrija, koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, i zemlje Višegradske grupe žele izbegličke centre van Unije, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban nakon sastanka u Budimpešti.

Viktor Orban je, na konferenciji za novinare, rekao da su Austrija i države Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska), saglasne da je neophodna zaštita spoljne granice EU.

"Pet država su saglasne da Evropa mora biti u stanju da svoje granice štiti i osigura bezbednost svojim građanima", objasnio je Orban.

Izrazio je nadu da će Evropa nakon predsedavanja Austrije EU biti bezbednija.

"Jedinstvene su države Višegradske grupe i Austrije o rešenju za uspostavljanje centara za izbeglice izvan EU", rekao je mađarski premijer.

Međutim, postoje nesuglasice između Austrije i članica Višegradske grupe oko kvote za prijem izbeglica.

Najavio je da će države članice Višegradske grupe  preskočiti neformalni mini-samit Evropske unije o migrantima, zakazan za nedelju u Briselu.

"Savet EU, a ne Evropska komisija, trebalo bi da organizuje Samit EU na tu temu", kritikovao je mađarski premijer.

"Razumemo da se države bave izazovima unutrašnje politike, ali ovo ne sme biti rezultat panevropske žubre, jer to samo stvara haos", rekao je Orban. 

Poručio je nemačkoj kanelarki Angeli Merkel da unutrašnjo-politički problemi ne treba da vode ka "panevropskoj žurbi". 

"Višegradska grupa smatra da nije posao Evropske komisije da organizuje sastanke lidera EU, već je to posao predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska", naveo je mađarski premijer.

Podsetio je da je Tusk zakazao Samit EU za sledeći četvrtak, 28. jun, a da će jedna od tačaka dnevnog reda biti migracije, i dodao da će Višegradska grupa prisustvovati Samitu zakazanom za sledeći četvrtak i petak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво