Ivanić: O reviziji ne postoji konsenzus Predsedništva BiH

BiH ne može da podigne tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer o tome ne postoji saglasnost tročlanog Predsedništva, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je precizirao da je evidentno da bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović, hrvatski Dragan Čović i on imaju različite poglede, te da u tom slučaju to ne može biti tužba u ime države BiH.

Ivanić je, kako su preneli mediji u BiH, objasnio da je svaka revizija kao novi slučaj i za nju je potrebno doneti nove odluke nadležnih organa.

Kazao je da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

"Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče", dodao je Ivanić.

Smatra da se provodi vreme na potpuno nevažnim i osetljivim pitanjima, a da se malo misli o suštini i stvarnom životu.

Ivanić je rekao da očekuje pojačavanje tenzija ukoliko dođe do revizije tužbe, te da će posledice toga biti ozbiljna kriza.

"Mi smo robovi stanja gde se zacrtaju pozicije i gde se ne razmišlja o posledicama. Ne vidim niti jedan pozitivan efekat svega ovoga", kazao je Ivanić, uveren da će doći do nove krize koja će biti ozbiljnija nego li sve što se dešavalo u vezi sa referendumom ili obeležavanjem Dana Republike Srpske.

"Ovo bi mogla biti veoma ozbiljna kriza i nadam se da će svi učesnici ovoga moći hladne glave da sednu i pokušaju da pronađu kompromisno rešenje. Ja sam ranije razgovarao sa svim ambasadorima u BiH i rekao svoj stav. Smatram da će najveća politička žrtva biti oni koji su sve ovo zakuvali", poručio je Ivanić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво