Raspisani izbori u Makedoniji, danas novi protesti

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun. Lider najveće opozicione partije SDSM Zoran Zaev poručio je ranije da će bojkotovati izbore. Makedonci već nekoliko dana protestuju protiv predsednika Ivanova zbog abolicije umešanih u aferu "prisluškivanje". Novi protesti najavljeni za danas u 18 časova.

Pres služba Sobranja Makedonije saopštila je da je Veljanovski rešenje o raspisvanju izbora dostavio Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koja je organ za sprovođenje izbora, kao i ministarstvima pravde i spoljnih poslova.

Veljanovski je, kako se ističe, izrazio uverenje da će se vanredni parlamentarni izbori održati u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svi građani 5. juna moći da ostvare svoje pravo da glasaju.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je deo Dogovora iz Pržina kojim je trebalo da bude rešena dvogodišnja politička kriza, ali sprovđene tog dogovora u potpunosti, prema mišljenju najveće opzicione stranke, ometa vladajući VMRO-DPMNE svojim odnosom i zloupotrebom državnih institucija.

Izbori su prvo, prema Dogovoru iz Pržina, trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Lider opozicije Zoran Zaev ističe međutim da nisu stvoreni uslovi ni da 5. juna izbori budu kredibilni, jer nije pročišćen birački spisak i nije sprovedena medijska reforma, što je predviđeno i Dogovorom iz Pržina.

Da postoji problem oko datuma izbora poslednjih dana je ocenila i najveća albanska partija Demokratska unija za integracije, koje je deo Vlade Makedonije sa nacionalnom makedonskom partijom VMRO-DPMNE.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO-DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Kriza je dodatno zoštrena odlukom predsednika Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajće stranke VMRO-DPMNE i Vlade Makedonije.

Tokom protesta zbog te odluke u poslednja dva dana u Skoplju povređeno je više policajaca i demonstranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво