Читај ми!

Merkel: BiH ima evropsku perspektivu

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u Sarajevu da BiH ima evropsku perspektivu, ali pod uslovom da političari ozbiljno shvate priliku koja je toj zemlji pružena novom inicijativom EU, kako bi se podstaklo sprovođenje reformi i ubrzanja evropskog puta.

"Evropska perspektiva svih država regije leži nam na srcu, ali ceo region može da prosperira samo uz razvoj Bosne i Hercegovine", poručila je Merkelova posle razgovora najpre s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom i s članovima Predsedništva - Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, prenosi Tanjug.

Kancelarka je naglasila da je Nemačkoj važna budućnost BiH na evropskom putu i ukazala da država, zajedno sa susedima, treba da radi na infrastrukturnom povezivanju u regionu.

Merkelova, kojoj je ovo prva zvanična poseta BiH, smatra da su naredni koraci države ka statusu zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj unije - donošenje reformske agende.

Govoreći o evroputu države, ona je primetila da postoje problemi koji su više izraženi nego u susednim državama i koji se moraju prevazići, ali i naglasila da je raduje da je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Nemačka kancelarka, kojoj je Sarajevo je treća tačka mini-balkanske turneje, posle Beograda i Tirane, sa zvaničnicima BiH razgovarala je i o suzbijanje velike nezaposlenosti u državi, prenose lokalni mediji.

Merkelova je najavila da će predstavnici institucija vlasti BiH u narednom periodu posetiti Nemačku, gde će sa predstavnicima Ministarstava za rad razgovarati o perspektivama za zapošljavanje bosanskohercegovačkog stanovništva.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Ivanić, zahvalio je Merkelovoj za sve što je Nemačka uradila za BiH na polju politike, ekonomije, investicija...

"Jasno je rečeno da BiH nije idealna zemlja, ali je zemlja koja, u poređenju sa teškoćama, dobro funkcioniše i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti", naveo je Ivanić.

Podsetio je i da je u BiH previše stvari koje dele ljude, ali da se treba fokusirati na ono što ih spaja - potrebu za boljim obrazovanjem, radnim mestima i pozitivnim pristupom, kao i da je svima potrebno da se okrenu budićnosti.

To neće biti lako, dodao je, biće tu puno izazova, ali smatra da imaju šansu i da će imati podršku Nemačke jer "svi građani BiH zaslužuju da budu u EU"

Ivanić je gošći predočio da je plan predstavnika BiH da do kraja 2017. država podnese zahtev za status kandidata i time sustignu ostale zemlje regiona.

"Ne vidim druge perspektive, ne vidim šansu za BiH izolovanu u regionu. To je naša obaveza i uveren sam da je najveći deo političara za to...Na nama je da sprovedemo reforme, prevaziđemo razlike i napravimo kompromise", poručio je Ivanić.

Nemačka kancelarka se na kraju poseta Sarajevu srela s članicama udruženja koje okupljaju žene Srebrenice i s njima razgovarala u galeriji "11/07/95" u kojoj je stalna postavka posvećena srebreničkom zločinu iz ratne 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво