Читај ми!

Grčka zatvorila banke na nedelju dana

U Grčkoj su do 6. jula zatvorene sve banke. Za Grke će važiti i dnevno ograničenje od 60 evra za podizanje novca na bankomatima, dok će stranci nesmetano moći da podižu svoj novac. Do 7. jula biće zatvorena i grčka berza. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je Grčku na pregovore kako bi izbegla sutra bankrot.

Grci će dnevno moći da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnoj eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga, javlja Tanjug. Limit se ne odnosi na strane turiste.

Banke će biti zatvorene do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma.

Uredba o kontroli kapitala, objavljena u službenom glasniku grčke vlade, predviđa niz mera koje su naložene finansijskim institucijama, u trajanju od 28. juna do 6. jula, što su potpisali predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Aleksis Cipras.

"Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti, uzrokovane su odlukom Evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom", navodi se u Uredbi, navodi AFP

U sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji, Cipras je najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskog kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Istovremeno, grčka vlada je poručila da neće biti ograničenja za strane turiste prilikom podizanja novca iz banaka u toj zemlji, preneo je AFP.

Vlasti u Atini su odlučile da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

"Svako ko poseti ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji", navedeno je u saopštenju grčke vlade.

U međuvremenu, Narodna banka Srbije je saopštila da će banke u Srbiji, koje su u većinskom grčkom vlasništvu, nastaviti da redovno posluju sa klijentima, kako danas tako i u budućem periodu, u uobičajenom radnom vremenu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je Grčku na pregovore kako bi izbegla sutra bankrot, izražavajući uverenje da su Grčka i njeni kreditori u petak bili "vrlo blizu postizanju kompromisa".

Pregovori, koji su prekinuti u subotu uveče posle odluke o referendumu u Grčkoj 5. jula, treba da se nastave do sutra uveče, rekao je Šulc na konferenciji za novinare u Briselu.

Nemački političari "zapanjeni i užasnuti"

Šanse da se smanji mogući brzi bankrot Grčke su, prema ocenama šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, sve manje, prenosi Tanjug.

"Vreme ističe", rekao je Štajnmajer za nemačku televiziju ARD i oštro kritikovao grčku vladu što je pozvala na referendum o predlozima kreditora za reforme koje bi Grčka trebalo da sprovede da bi zauzvrat dobila vitalnu pomoć.

"Ja sam u određenoj meri zapanjen ovim što smo u poslednjim danima doživeli od grčke vlade i posebno šefa vlade", rekao je Štajnmajer, a mediji komentarišu da "grčki brod" plovi ka bankrotu.

Štajnmajer je, takođe, rekao da je Evropa sve pokušala i da nije nedostajalo ni truda ni vremena, ali da je Grčka, pri tome, odlučila da napusti pregovore.

Vicekancelar i šef Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel je, kao i Štajnmajer, žestoko kritikovao grčku vladu i rekao da je "užasnut".

Gabrijel je za Zidojče cajtung rekao da je užasnut što su Grci odbili sveobuhvatnu ponudu, koja je "sadržala čak i treći paket pomoći i prestrukturiranje duga".

I iz redova demohrišćana kancelarke Angele Merkel pale su oštre kritike na račun grčke vlade.

"Cela priča ima ipak apsurdnu notu", rekao je šef poslaničkog kluba demohrišćana Folker Kauder za Bild i upozorio grčku vladu da svoju zemlju vodi u haos.

Levica traži produžetak pomoći za Grčku 

Nemačka opoziciona partija Levica, na drugoj strani, zatražila je od Merkelove produžetak paketa pomoći za Grčku.

"Merkelova sada mora da deluje. Sudbina Evrope je u njenim rukama", kaže se u jednom saopštenju Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočnonemačkih komunista i WASG stranke, za koju se kaže da je posebno popularna kod socijalno nižih slojeva u Nemačkoj.

I iz redova opozicione partije Zeleni stigli su zahtevi da se Grčkoj pomogne i iznet je predlog da se u okviru šefova država ili vlada Evropske unije organizuje jedan poseban samit posvećen Grčkoj.

U međuvremenu, vlada u Berlinu pozvala je svoje građana koji putuju u Grčku kao turisti da sa sobom ponesu gotov novac.

U Grčkoj bi, pri podizanju novca, moglo da dođe do velikih gužvi, kao i da se stvore uska grla pri snabdevanju automata gotovim novcem, upozorila je vlada u Berlinu.

Ministri finansija evrozone odbili su u subotu da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво