SAD: Političari u BiH su nesposobni

Šef američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini Dejvid Bart i vojni ataše Skot Miler, saopštili da je vlast u BiH neodgovorna. Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija odgovario da je ovo nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja.

Tragične poplave oduzele su porodicama sigurnost doma i produktivno zaposlenje. Ipak, političari u BiH pokazali su se nesposobnim da prate napore međunarodne zajednice, saopštile su američke diplomate na blogu Ambasade SAD u BiH, prenosi Beta.

Umesto toga, odlučili su da se ponašaju po svom standardnom običaju favorizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugoga, navode Bart i Miler.

Oni su podsetili da je na donatorskoj konferenciji koja je održana u julu međunarodna zajednica osigurala više od 800 miliona evra pomoći poplavljenim područjima, te da je "malo šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština".

Istakli su da ni nakon četiri meseca od prvih poplava, političari u BiH nemaju plan ni ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak, te da su koristili humanitarnu tragediju za "nepotizam, partijsko napredovanje, tajne nagodbe i prebacivanje odgovornosti".

"Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera", navele su američke diplomate.

Umesto toga, kažu oni, ti isti lideri brzo su iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu, nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava otišlo je za pomoć poplavljenim.

Kao pozitivne primere, Skot i Bart su naveli rad Oružanih snaga BiH, osoblja Civilne zaštite i volontera.

Kako su naveli, oni su se angažovale hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava, bez obzira na etničku, versku ili političku pripadnost ugroženih.

"Oktobarski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele", navele su američke diplomate.

Prema njihovim rečima, poplave su otkrile nebrojene primere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političara.

"Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe i za svoju decu i unuke", saopštili su direktor USAID-a u BiH i američki vojni ataše Dejvid Bart i Skot Miler.

Lagumdžija odgovorio: Nismo budale 

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u međuvremenu se verbalno obračunao sa Milerom i Bartom, prenosi Tanjug.

"Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan", napisao je Lagumdžija na svom blogu odgovarajući na optužbe američkih diplomata, prenela je agencija Hina.

Tvrdnje da su neke donacije preusmerene za krpljenje budžetskih rupa su "paušalne", istakao je Lagumdžija.

Do danas, ni najmanji deo od 500 miliona evra donacija namenjenih obnovi poplavljenih područja nije završio na nekom od računa u BiH jer ih jedino donatori izdvajaju za projekte, a koje opet sprovode i nadziru međunarodne organizacije, istakao je šef diplomatije BiH.

"Zaista bih voleo da svi koji to znaju, pa tako i Bart i Miler, upoznaju BiH javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona evra i gde su otišla sredstva koja pominju u svom saopštenju", naveo je Lagumdžija.

Prema njegovim rečima, novac nije završio ni na jednom računu bilo koje institucije u BiH.

Tvrdnje Barta i Milera predstavljaju "nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja", zaključio je Lagumdžija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво