Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Moskva: Ruske snage zauzele Novomihajlovku; Kijev: Ukrajinske snage odbijaju ruske pokušaje

Rat u Ukrajini – 789. dan. Vode se borbe oko sela Novomihajlovka kod Donjecka. Moskva saopštava da su snage preuzele kontrolu nad selom. Ukrajinski generalštab pak tvrdi da odbijaja ruske pokušaje napretka prema tom selu. U Harkovu su ruske trupe pogodile 240 metara visok TV toranj, što je izazvalo prekide signala, javlja Kijev. Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju PVO sistema "patriot" Ukrajini.

Москва: Руске снаге заузеле Новомихајловку; Кијев: Украјинске снаге одбијају руске покушаје Москва: Руске снаге заузеле Новомихајловку; Кијев: Украјинске снаге одбијају руске покушаје

U više oblasti Ukrajine zabeleženi su ruski napadi, tvrdi Kijev. Ukrajinska vlast navodi da je Odeska oblast pogođena balističkim raketama, ruska vojska ih je takođe napala u Donjeckoj oblasti, a u Hersonu bacila dve navođene avionske bombe.

Moskva beleži napade na luku u Sevastopolju na Krimu. Kijev tvrdi da je oštetio spasilački brod koji je služio štabu Crnomorske flote Moskve.

Predstavnički dom Sjedinjenih Država usvojio zakone o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Sledi rasprava i glasanje u Senatu. Paket pomoći je težak 95 milijardi dolara – od toga 61 milijarda namenjena je Ukrajini. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalan, tvrdi da će sprečiti širenje rata i pomoći Ukrajini i Americi da budu još jače. Moskva ipak tvrdi da će američka pomoć pogoršati globalnu krizu.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se Evropa priprema za rat i da politikom EU dominira ratna logika, upozoravajući da se Brisel "igra vatrom" i da bi vrtlog rata mogao da odvuče Evropu u propast.

Poljska, Litvanija i drugi NATO saveznici počeli su vojnu vežbu oko koridora Suvalki u Litvaniji koji se smatra ključnom tačkom za simulaciju mogućeg direktnog sukoba Rusije i Severnoatlantske alijanse.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије