Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Harkov i Sumi pod vazdušnim udarima; Turska nudi mirovni plan za Ukrajinu, Makron predlaže "ratnu ekonomiju"

Rat u Ukrajini – 778. dan. Harkov je ponovo na udaru ruskog raketnog napada. Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa više od 80 projektila i dronova. U Nikolajevu su poginule najmanje četiri osobe. Potpuno je uništena termoelektrana "Tripoljski", najvažnija u Kijevskoj oblasti, a oštećena je i termoelektrana u gradu Sumi. Moskva: Udari su odgovor na ukrajinski napad na rusku energetiku. Ukrajinska Vrhovna rada glasala je za izmenu zakona kojim se starosna granica za mobilizaciju pomera sa 27 na 25 godina.

Харков и Суми под ваздушним ударима; Турска нуди мировни план за Украјину, Макрон предлаже "ратну економију" Харков и Суми под ваздушним ударима; Турска нуди мировни план за Украјину, Макрон предлаже "ратну економију"

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine. Na meti su bile Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Moskva je pak prijavila ukrajinske udare na Brjansku i Kursku oblast. Među poginulima su i deca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i ono iz SAD.

Istovremeno je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje "taurus".

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija. Pozvao je na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Injacija Kasisa.

Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Na odbijanje Moskve da učestvuje na mirovnoj konferenciji, reagovao je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis i poručio da nijedan mirovni proces nije moguć bez Rusije.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара