Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Napad Ukrajine na nuklearku u Zaporožju; ruski udar na industrijsko postrojenje, šestoro povređenih

Rat u Ukrajini – 775. dan. Ukrajinski dron oboren iznad krova reaktora broj šest, saopštavaju iz Zaporoške nuklearke, koja je pod kontrolom Moskve. Sa druge strane, ukrajinske lokalne vlasti tvrde da je u ruskom raketnom napadu pogođeno industrijsko postrojenje u Zaporožju, pri čemu je povređeno najmanje šest osoba.

Напад Украјине на нуклеарку у Запорожју; руски удар на индустријско постројење, шесторо повређених Напад Украјине на нуклеарку у Запорожју; руски удар на индустријско постројење, шесторо повређених

Rat dronovima nastavljen je sa obe strane rusko-ukrajinske granice.

Ukrajinske snage su bespilotnim letelicama napale nekoliko objekata zaporoške nuklearke, dvadeset minuta posle posete inspektora IAEA, saopštili su predstavnici elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nuklearna bezbednost nije ugrožena nakon napada dronovima na nuklearnu elektranu, ali da je u pitanju "ozbiljan incident sa potencijalom da naruši integritet sistema koji zadržava radijaciju u reaktoru".

Svetska zajednica treba da osudi napad na nuklearnu elektranu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodno je Ukrajina, prema navodima ruskih vlasti, napala nekoliko naselja u pograničnoj Belgorodskoj oblasti.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je nedostatak sistema PVO u Ukrajini očigledan svim međunarodnim partnerima.

"U svetu postoje sistemi protivvazduhoplovne odbrane koji mogu pomoći. Potrebna nam je samo politička volja da se ti sistemi isporuče Ukrajini", naglasio je Zelenski.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da se ukrajinska odbrana mora izgraditi kako bi odvratili buduću agresiju, ali je takođe sugerisao da bi i Kijev morao da napravi određene ustupke.

''Na kraju krajeva, Ukrajina mora biti ta koja odlučuje kakve kompromise je spremna da napravi, moramo im omogućiti da budu u poziciji da zaista postignu prihvatljiv rezultat za pregovaračkim stolom'', rekao je Stoltenberg.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије