Slučaj Prigožin – ručna granata u avionu i "crni krst" za naslednika

Geleri ručne granate pronađeni u telima Jevgenija Prigožina i ostalih putnika aviona, koji se 23. avgusta srušio kod Moskve, tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin. U ranijim tumačenjima udesa pominjane protivavionske rakete i eksploziv. Kompaniju će naslediti Prigožinov sin Pavel, koji je zbog uloge u akcijama u Siriji dobio "crni krst" "Vagnera".

Случај Пригожин – ручна граната у авиону и "црни крст" за наследника Случај Пригожин – ручна граната у авиону и "црни крст" за наследника

Jevgenij Prigožin i još devet osoba stradali su u avionskom udesu koji je prouzrokovala eksplozija ručne granate, rekao je u Sočiju ruski predsednik Vladimir Putin, saopštavajući rezultate dvomesečne istrage o padu privatnog "embraera".

"Geleri ručne granate pronađeni su u telima poginulih u udesu... Nije bilo spoljnih uticaja, što je još ranije utvrđeno", rekao je Putin, odbacujući raniju tezu da je Prigožinov avion srušila ruska protivvazdušna odbrana.

Putinova izjava prva je informacija o rezultatima istrage pada Prigožinovog "embraera" kod Moskve 23. avgusta, posle kojeg je usledila lavina spekulacija o mogućim razlozima udesa, što su ruske vlasti nazvale "bezočnim lažima".

Zapadni mediji spekulisali su o projektilu koji je navodno pogodio Prigožinov "embraer", ali su takve vesti u velikoj meri zamrle kada je Pentagon obznanio da nema indikacija da je u tom delu Rusije dejstvovala protivvazdušna odbrana.

Eksplozija u avionu je druga verzija događaja. Na zapadu se šuškalo o podmetnutoj bombi, a u Rusiji o nestručnom rukovanju eksplozivom i municijom koja se, navodno, nalazila u avionu.

Dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin opisao čelnika "Vagnera" kao talentovanu osobu koja je u životu pravila ozbiljne greške, oglasio se i lider Belorusije Aleksandar Lukašenko, ključni čovek komplikovanog i nikada do kraja razjašnjenog dogovora, posle kojeg je Prigožin okončao pobunu i "Marš na Moskvu".

Ubrzo zatim, Putin je potpisao ukaz kojim se od pripadnika plaćeničkih formacija zahteva da se zakunu na vernost Rusiji.

Naslednik, Pavel Prigožin

Kako stvari stoje, imperiju i privatnu vojsku Jevgenija Prigožina naslediće njegov sin Pavel, koji je i ranije obavljao niz važnih uloga u kompaniji "Vagner", te zbog akcija u Siriji dobio "crni krst" – neformalno odlikovanje Prigožinovih plaćenika.

Pavel Prigožin je u prvi plan dospeo pošto su se na društvenim mrežama pojavili navodni fasimili oporuke, kojom kompaniju, čija se vrednost procenjuje na nekoliko milijardi dolara, ostavlja sinu.

Prigožinov sin se čini prihvatljivijim rešenjem za plaćenike ove kompanije od Putinovog prvog izbora Andreja Troševa, koji, navodno, nije najbolje prihvaćen u redovima "vagnerovaca".

Takođe, nije jasan ni uspeh pokušaja Kremlja da plaćenike na silu priključe redovnim snagama vojske na osnovu Putinovog ukaza, kojim je "vagnerovcima" dva dana nakon pada aviona naloženo da se zakunu na vernost Rusiji.

Afrička veza

Poslednja akcija šefova "Vagnera" bila je put u Afriku, gde su se sastali sa predstavnicima Centralnoafričke Republike, gde su posetili pripadnike svoje formacije.

"Došli su da ohrabre svoje trupe i zatim otišli na drugo mesto u Africi", rekao je savetnik predsednika te države Fidele Guanđika.

Iz Malija potiče i poslednji snimak Jevgenija Prigožina, koji se naoružan slikao u pustinjskoj kamuflažnoj uniformi.

Posle udesa aviona, ključno pitanje odnosi se na budućnost "Vagnera", pošto je ta organizacija, aktivna još od prvog ukrajinskog rata 2014. godine, ostala bez kompletnog rukovodstva.

U satima posle pada "embraera", pojavile su se vesti da su pripadnici ove formacije počeli da napuštaju Belorusiju i da kreću put Rusije, ali je Lukašenko, nešto kasnije, te informacije demantovao, tvrdeći da se i dalje nalaze u beloruskim bazama.

Jednako je maglovita i sudbina "vagnerovaca" u Africi, odnosno oko 1.500 vojnika u Maliju, nekoliko stotina u Sudanu i još nekoliko jedinica raštrkanih oko ključnih nalazišta nafte i rudnika zlata.

Na duže staze, teško je prognozirati šta će se dogoditi sa "Vagnerovim" operacijama na tom kontinentu, ali je gotovo izvesno da će se plaćeničke formacije zadržati u Sudanu i Maliju sve dok tamošnje vlade plaćaju račune, te da će, vremenom, većina preći u redove neke druge ruske formacije tog tipa.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво