Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Međusobne optužbe za napade dronovima; Bajden: Ne možemo dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini

Rat u Ukrajini – 585. dan. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za napade dronovima. Britanski premijer poručuje da nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je, tokom posete Kijevu, da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao stalnu podršku EU. Ne možemo, ni pod kojim okolnostima, dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini, naglašava Bajden nakon usvajanja privremenog budžeta u kojem nema novca predviđenog za pomoć toj zemlji.

Dok se u Ukrajini vode žestoke borbe i nastavlja svakodnevni obračun dronovima, Rusija je u subotu prvi put obeležila Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom Federacijom. Reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti i rekao da se pre godinu dana desio odlučujući, istorijski i sudbonosni događaj, pošto su potpisani sporazumi o prijemu četiri nova subjekta Federacije.

Rusija će nastaviti specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi "nacistički režim u Ukrajini" i oslobodi "svoje iskonske teritorije", izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev i istakao da će u sastavu Rusije biti još više novih teritorija.

Za to vreme, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otvorio je u Kijevu prvi internacionalni forum odbrambene industrije na kojem je učestvovalo više od 30 zemalja i 250 kompanija koje se bave proizvodnjom oružja.

Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje i napomenuo da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama koje su spremne da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Odesu, gde je ponovio da EU odlučno pruža vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku Ukrajini.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара