Читај ми!

Savet bezbednosti UN – sednici prvi put od početka rata prisustvovao Zelenski, oštar protest Rusije

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a glavna tema ponovo je Ukrajina. Predsedava Albanija, a premijer Edi Rama poručuje da agresija na državu u Evropi nije samo stvar Zapada, već se tiče svih.

Dužnost je, kaže Edi Rama, da se pomogne Ukrajini na sve načine. Na sednici je prvi put od početka rata ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Iako je u sedište Ujedinjenih nacija stigao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, Rusiju na zasedanju zastupa stalni predstavnik te zemlje. Ruski ambasador Nebenzja pita zašto je u sali Zelenski i zašto je prvi govornik.

"Albanija nije učinila presedan, već je to nastavak dugo postojeće prakse u Savetu bezbednosti. Različita su mišljenja kako da se rat završi. Moramo jasno da kažemo ko je agresor, a ko žrtva. Ako to odbijemo da uradimo, ne da ćemo izdati Ukrajinu, već i našu decu od Brazila do Španije, od Arktika do Južnog pola", istakao je albanski premijer Edi Rama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponavlja da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kršenje povelje Ujedinjenih nacija, pogoršava geopolitičke tenzije, ugrožava regionalnu stabilnost, povećava nuklearne pretnje i stvara pukotine u multipolarnom svetu.

"Većina u svetu prepoznaje istinu o ovom ratu. Teroristička država je spremna da podrije sve osnove međunarodnih normi koje imaju cilj da zaštite svet od ratova. Ukrajina ima pravo na samoodbranu. Pomozite nam oružjem, sankcijama protiv Rusije, glasanjem za rezolucije. Time pomažete odbrani povelje Ujedinjenih nacija", poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja imao je dva pitanja. Na osnovu koje osnove je reč data Zelenskom pre drugih članica Saveta bezbednosti, kao i po kojem osnovu je pozvan šef diplomatije Severne Makedonije na sastanak u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručuje da zapadne zemlje treba kriviti za povećane rizike od globalnog sukoba.

"SAD i njene saveznike za mešanje u ukrajinske poslove od pada Sovjetskog Saveza sa ciljem prisilnog promovisanja prozapadne politike u Kijevu. NATO odbija da učestvuje u dijalogu koji bi mogao da spreči tenzije u Evropi“, naglašava Lavrov.

субота, 02. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке