Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Oborena tri ukrajinska drona iznad Moskve; Zelenski: Rat se vraća u Rusiju

Rat u Ukrajini – 522. dan. Ruski zvaničnici tvrde da je Moskva bila pod napadom ukrajinskih dronova, dok je ukrajinska vojska potvrdila je da je napala most između Krima i Hesona. Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži "Starlink" u blizini Krima.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da kijevske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivna dejstva ruskih trupa na istoku zemlje i da napreduju na jugu.

U pravcu Limana u Donjeckoj oblasti ruske snage su izvele neuspešne ofanzivne operacije i brojne vazdušne i artiljerijske udare", navodi ukrajinski generalštab.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je trupe kod Bahmuta pohvalivši snage za specijalne operacije.

Iz Moskve ponavljaju da uspešno zaustavljaju sve pokušaje napredovanja ukrajinske vojske.

Gradske vlasti Zaporožja saopštile su da su dve osobe poginule u ruskom raketnom napadu na stambene zgrade blizu železničke stanice.

"Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

Govoreći o Afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, Zaharova je istakla iskrenost pokušaja afričkih zemalja da pomognu u rešavanju krize.

Inicijativa uključuje poziv na mir kroz pregovore koji treba da počnu što pre, kao i na deeskalaciju sukoba, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, uz osiguravanje bezbednosnih garancija za obe strane, kao i organizovanje isporuka hrane i đubriva iz Moskve i Kijeva.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da se grupa od stotinu pripadnika privatne ruske paravojne kompanije "Vagner" približila beloruskom gradu Grodno blizu granice sa Poljskom.

Sa druge strane, SAD oštro kritikuju posetu ruskog minista odbrane Sergeja Šojgua Severnoj Koreji.

"Rusija očajnički pokušava da nabavi specijalizovana oružja za nastavak napada na Ukrajinu u Severnoj Koreji i Iranu. Apelovali smo na Peking da spreči dotok tehnologije za dronove i druga oružja koja se mogu iskorititi u ovom ratu", kaže američki državni sekretar Entoni Blinken.

Vostrit džornal je objavio da će Saudijska Arabija početkom sledećeg meseca biti domaćin pregovora o Ukrajini između zapadnih zemalja, Ukrajine i ključnih zemalja u razvoju, uključujući Indiju i Brazil.

Sastanku u Džedi 5. i 6. avgusta, bez Rusije, trebalo bi da prisustvuju visoki zvaničnici oko 30 zemalja.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара