Читај ми!

Zelenski pomerio obeležavanje Božića

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kako bi se u dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po julijanskom kalendaru.

Ukrajina je pomerila datum obeležavanje Božića na 25. decembar kako bi se dodatno preknula veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga slavi 7. januara po julijanskom kalendaru.

Zakon koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski naglašava produbljivanje raskola između crkava u Kijevu i Moskvi.

"Nemilosrdna i uspešna borba za identitet doprinosi želji svakog Ukrajinca da živi svoj život sa svojim tradicijama i praznicima“, navodi se u obrazloženju zakona na sajtu parlamenta.

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independent.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Donedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара