Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Kijev traži od Nemačke krstareće rakete "taurus"; napad dronovima na naftovod u ruskoj Pskovskoj oblasti

Rat u Ukrajini – 458. dan. Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, kaže jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji Aleksij Danilov. Početak kontraofanzive nagovestio je i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Ruske snage su privremeno ublažili napade na Bahmut s ciljem da se pregrupišu i ojačaju svoje sposobnosti, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar. Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa "taurus" dometa 500 kilometara.

Ruski projektil pogodio je tokom noći kliniku u Dnjepru u centralnoj Ukrajini. Poginuo je jedan 69-ogodišnji prolaznik, dok je tokom dana iz ruševina izvučeno telo još jedne žrtve. Ukrajinski predsednik Zelenski napad je nazvao zločinom protiv čovečnosti.

Na meti ruskih raketa ponovo je bio i Kijev. Zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane kažu da su uništili skladišta oružja i municije. Ukrajinska vojska nastavlja raketne udare na ruske položaje u okolini Donjecka.

U Moskvi boravi specijalni kineski predstavnik za Evroaziju Li Hui, koji je već nedelju dana na evropskoj turneji u pokušaju da pronađe rešenje za okončanje rata u Ukrajini. Oko sat i po razgovarao je sa šefom ruske diplomatije Lavrovom, ali nakon sastanka nije bilo izjava.

Iz ruskog MSP-a kratko je saopšteno da su Lavrov i Li razgovarali o izgledima za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Peking je još u februaru predložio plan za rešavanje sukoba Moskve i Kijeva od 12 tačaka, uz poziv na hitan prekid vatre.

Za razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom spreman je i nemački kancelar Olaf Šolc, ali kada za to dođe vreme, saopšteno je u Berlinu. Naglasio je da se rat ne sme okončati nekom vrstom "zamrznutog konflikta".

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da bi rat mogao da potraje decenijama i da su pregovori s Ukrajinom nemogući sve dok je predsednik Volodimir Zelenski na vlasti.

Upozorava da će Rusija morati da izvrši preventivni napad, ako Zapad da Kijevu nuklearno oružje.

Zvanični Hag "ozbiljno razmatra" slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, ali još nije donela konačnu odluku, rekao je holandski premijer Mark Rute.

Ranije ove nedelje Holandija je rekla da želi da počne da obučava ukrajinske pilote za letenje na tom tipu aviona što je pre moguće.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара