Međunarodni krivični sud izdao poternicu za Vladimirom Putinom

Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Moskva je više puta negirala optužbe da su ruske snage počinile zločine tokom rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu je izdao poternicu za Vladimirom Putinom zbog sumnje na protivpravno proterivanja dece i protivpravnog premeštanja ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Ranije ove nedelje Rojters je izvestio da se očekuje da sud izda naloge, prve u istrazi o sukobu u Ukrajini.

Odvojeno, sud je izdao naloge za hapšenje Marije Aleksejevne Ljvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, po istim optužbama, navodi agencija.

Rojters prenosi da je Međunarodni krivični sud saopštio da vidi "razumne razloge da veruje u to da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za zločine, bilo neposredno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih".

Takođe, kako navodi sud "nije pravilno izvršio kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela ili dozvolili njihovo izvršenje, a koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, shodno odgovornosti nadređenog".

Sud je takođe rekao da vidi razumne razloge da veruje da Ljvova-Belova snosi "individualnu krivičnu odgovornost za zločine, jer je dela počinila neposredno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih".

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, Karim Kan, tvrdi da je “stotine ukrajinske dece odvedeno iz sirotišta i dečjih domova u Rusiju“

“Mnoga od te dece su, tvrdimo, od tada data na usvajanje u Ruskoj Federaciji“, rekao je Kan.

Agencija navodi da nalog za hapšenje obavezuje države članice MKS-a da uhapse Putina ili Ljvovu-Belovu ako bi otputovali u zemlju članicu suda. Taj sud, međutim, nema sopstvenu policiju, niti druge načine za sprovođenje hapšenja.

Iako Međunarodni krivični sud podržavaju mnoge članice Ujedinjenih nacija i Evropska unija, velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije nisu članice, tvrdeći da bi taj sud mogao da se koristi za politički motivisana krivično gonjenje, navodi Rojters.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova saopštila je da je nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina besmislen.

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i sa pravne tačke gledišta“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegram kanalu.

Zaharova je navela da "Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i ne snosi nikakve obaveze prema njemu". 

Reakcije na odluku Međunarodnog krivičnog suda pročitajte  u posebnoj vesti.

Kako RTS saznaje, predsednik Aleksandar Vučić govoriće u 18 časova i o poternici Međunarodnog krivičnog suda koja je izdata za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

понедељак, 15. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару