Zakon o Vladi u Skupštini

Srpski parlament će sutra raspravljati o rekonstrukciji Vlade, pošto su u zakonskom roku stigli predlozi izmena zakona o ministarstvima i Vladi. Konačan spisak članova nove vlade, trebalo bi da bude poznat sutra.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je za RTS da je jedna od novina u spomenutim zakonima da i premijer i potpredsednici Vlade mogu biti ministri.   

Kodeksom ponašanja, koji je takođe novina, predviđa se da i onaj ministar koji na sednici Vlade nije glasao za predlog Vlade, u javnosti mora iznositi stav Vlade, kaže predsednica parlamenta.

Prema njenim rečima, novo je da se imenuje sekretar, odnosno "da mandat ovog sekretara i svakog traje do imenovanja novog".  

Sutra u 15 časova počeće načelna rasprava, a zatim sledi jedan dan pauze između rasprave o amandmanima i rasprave u načelu, objasnila je Slavica Đukić-Dejanović.

"To može biti dan kada mogu zakazati i novu sednicu na kojoj bih eventualno mogla da obavestim o odlukama ministara da podnesu ostavke, ako to budu učinili. Zatim sledi rasprava o amandmanima, izglasavanje zakona, tako da već početkom sledeće nedelje možemo imati predlog ministara i izjasniti se o njima", rekla je predsednica parlamenta.

Đukić Dejanović se nada da će Srbija rekonstruisanu Vladu dobiti u ponedeljak ili utorak sledeće nedelje.

Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković rekao je za RTS da će rasprava o predlozima zakona o Vladi i ministarstvima najverovatnije biti objedinjena.

Personalne promene "u drugom planu"

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je rekonstrukcija Vlade dobra polazna osnova za njen budući rad, ali nije želeo da komentariše rad Ministarstva prosvete, kome je dodat resor nauke.

"Nije korektno unapred govoriti", rekao je ministar i podsetio da je i premijer pitanje personalnih promena stavio u drugi plan, u odnosu na suštinsko pitanje rekonstrukcije Vlade i načina njenog rada.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da od rekonstruisane Vlade Srbije očekuje novu energiju i realizaciju projekata, koji su započeti i na izborima obećani.

Komentarišući najavu premijera Mirka Cvetkovića da će biti donet kodeks o ponašanju ministara, Šutanovac je rekao da se do sada često dešavalo da se kritika ne iznosi na sednici Vlade, a da se zatim čita u medijima, što nije "prijateljski i partnerski".

Iz Nemanjine 11 još nisu saopštena imena novog sastava Vlade Srbije. Jedina poznata novina jeste da će predsednik Vlade Mirko Cvetković obavljati i funkciju ministra finansija.

Dušan Petrović ministar trgovine i poljoprivrede?

RTS-u je nezvanično potvrđeno da bi posle tri godine u ministarsku fotelju mogao da se vrati Dušan Petrović. Nekadašnji ministar pravde, ovoga puta bio bi zadužen za poljoprivredu i trgovinu.

Kako je već saopšteno, Vlada će imati 21 člana i 17 ministarstava, odnosno sedam ministara manje.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić saopštiće sutra imena kandidata te stranke za ministarska mesta u rekonstruisanoj Vladi Srbije, kao i ime za mesto potpredsednika Vlade zaduženog za privredu i regionalni razvoj.

Tada će biti poznato i da li će Zoran Stanković biti novi ministar zdravlja, Nebojša Ćirić ministar ekonomije, Predrag Marković na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Za sada se još uvek ne zna ni koliko potpredsednika će imati rekonstruisana Vlada, a nije jasno ni da li će biti ministara bez portfelja.

Nove nadležnosti

Novim dogovorom vladajućih stranaka neki resori će biti ukinuti, a neki će biti pripojeni drugim ministarstvima. Tako je Ministarstvo nauke pripojeno Ministarstvu prosvete, dok će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava postati deo Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U rekonstruisanoj vladi biće formirano Ministarstvo za kulturu, medije i informaciono društvo, koje će nastati spajanjem Ministarstava kulture i telekomunikacija. Ministarstvo trgovine biće pripojeno Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Ministarstvo vera Ministarstvu za dijasporu.

Ministarstvo rudarstva i energetike biće rasformirano. Energetika će biti pripojena Ministarstvu infrastrukture, a rudarstvo Ministarstvu prostornog planiranja. Ukinuto je Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan.

U Vladi ostaju ministarstva za spoljne poslove, unutrašnje poslove, finansije, pravdu, odbranu, zdravlje, kao i ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, omladinu i sport, za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво