Dve decenije od proslave na Gazimestanu

Dvadeset godina posle govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu, neke rečenice i dalje se različito tumače. Govor je bio i jedan od dokaza Haškom tužilaštvu o Miloševićevim "ratnim namerama". Borisav Jović smatra da su rečenice izvučene iz konteksta. Predsednik Tadić upozorio na posledice pogrešne i neodgovorne politike od pre dve decenije.

Na današnji dan, pre 20 godina, na Gazimestanu, obeleženo je 600 godina Kosovskog boja. U poznatom govoru, Slobodan Milošević je, između ostalog, poručio da smo ponovo u bitkama, i pred bitkama.

"Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti i hrabrosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na Kosovu. Naša glavna bitka danas se odnosi na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog prosperiteta", rekao je tada Milošević.

Taj njegov govor, Haško tužilaštvo podnelo je kao dokaz o njegovim ratnim namerama.  Tužilac Džefri Najs na suđenju je protumačio da "oružana bitka, borba, nije bila isključena, čak i u tom momentu".

Odgovor Slobodana Miloševića 14. februara u Hagu bio je: "Neću da citiram ceo govor, ali sam ga citirao u delovima, da se vidi koliko je zlonamnerno izvučen iz konteksta, jer upravo kažem da nam predstoji glavna bitka za ekonomski oporavak. Ni danas ne bih promenio u njemu nijednu reč", rekao je Milošević, koji je na današnji dan 2001. godine izručen Tribunalu. 

Govor bivšeg predsednika Predsedništva Srbije i danas se različito tumači.

Tadašnji potpredsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović smatra da se Miloševićeva rečenica ne može tumačiti kao ratna namera, već da je izvučena iz konteksta.

"Apsolutno se u tom trenutku to nije imalo u vidu. Čovek je govorio o vekovnoj borbi srpskog naroda za opstanak, uključujući oružanu i svaku drugu borbu", rekao je Jović.

Sociolog Milan Nikolić smatra da je Milošević shvatio trenutak, da Jugoslavija neće opstati, da on ne može da zameni Tita, i da mu je proslava na Gazimestanu odlična prilika da naglasi svoju ulogu nacionalnog lidera.

"I on se tim govorom na neki način spremao i davao naznake kuda će se ići i tražio da svi stanu iza njega, jer je mnogo govorio o jedinstvu. Znači, pripremao se da povede jednu bitku za, kako kaže, srpske interese, ali se u mnogo čemu prevario", kaže Nikolić.

Na Vidovdan 1989. godine, u 5000 autobusa, 50 redovnih i vanrednih vozova i nekoliko desetina hiljada automobila na jedan skup došao je do tada nezapamćen broj ljudi.

Različite su procene koliko ih je bilo, a kreću se od 700 hiljada do 2 miliona. U prvom redu, osim rukovodstva Srbije, sedeli su i predsednik Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek, predsednik Savezne vlade Ante Marković, Milo Đukanović, predstavnici  jugoslovenskih republika, JNA, patrijarh German, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво