Читај ми!

Vučić o tvrdnjama ambasade SAD u Sarajevu o Svesrpskom saboru: Dobićete odgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu, koja je objavila da zaključci Svesrpskog sabora ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma već, tvrde, smišljeni napad.

Aleksandar Vučić je, u objavi na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, najavio da će prvi put kao predsednik Srbije ambasadi SAD u Sarajevu postaviti pitanje, ističiću da mu je "malo falilo da pomisli" da neće komentarisati Svesrpski sabor.

"Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je problem u tome što "nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda".

"Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u ambasadi SAD u Sarajevu, da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote. Ovako, sledi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu...", napisao je Vučić.

"Napad, ne odbrana"

Američka ambasada u Sarajevu prethodno je objavila na društvenoj mreži Iks da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu imaju korene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka.

"Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno", navodi se u objavi ambasade.

Ambasada je udarom na Dejtonski sporazum označila i izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima o razdruživanju" RS, dodavši da "predstavljaju i udar na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH".

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ni bilo kojem drugom poddržavnom telu, pravo na otcepljenje, razdruživanje ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcepljenje koji su izmislili čelnici RS koja nije država, može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine i nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine", naveli su iz ambasade.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару