Читај ми!

Vlasti u Prištini zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM

Na prelazu Merdare vlasti u Prištini nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, potvrđeno je RTS-u u Patrijaršiji.

Iz Patrijaršije navode da je patrijarhu Porfiriju, bez ikakvog obrazloženja zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

"Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište Srpske pravoslavne crkve jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navode iz Patrijaršije.

Ističe se da patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što je do njih kako bi se prestalo sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretenja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

"Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", piše u saopštenju iz patrijaršije.

Patrijarh: Sva vrata mi otvorena, osim vrata mog doma

Patrijarh Porfirije se oglasio na Instagramu navodeći da su mu sva vrata ovog sveta otvorena, a da su mu samo vrata njegovog doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i da mu ne daju da u njega uđe.

"Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik znam i poručujem da će ta vrata, pre ili kasnije, otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve, čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima, oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću. Kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima", upitao je patrijarh.

Poručio im je da izdrže "jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti".

"Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za srpskog patrijarha, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere, sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo", poručio je patrijarh.

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani 

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila odluku privremenih prištinskih vlasti kojom je zabranjen ulazak srpskom patrijarhu Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji na KiM, kako bi zajedno sa ostalim arhijerejima učestvovali u služenju Svete Liturgije u Pećkoj Patrijaršiji i svečanom otvaranju ovogodišnjeg sabora arhijereja SPC.

"Nažalost, ovo nije prvi put da se zabranjuje ulazak našem Patrijarhu i poseta Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom sedištu naše Crkve i 800 godina starom domu srpskih pravoslavnih arhiepiskopa i patrijaraha. Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Sv. Arhijerejskog sabora u Pećkoj Patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima", navodi se u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

U saopštenju se dodaje da su verska prava i slobode koje su potrebne srpskom narodu i Crkvi na KiM univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava.

"Onemogućavanje slobode na verska okupljanja, odsustvo slobode kretanja verskih velikodostojnika i prava na njihov pastoralni rad dodatno pokazuju alarmantno tešku situaciju u kojoj živi naš narod sa svojom Crkvom na ovom prostoru", dodaje se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska naglašava da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovim prostorima.

"Tu poruku je Patrijarh srpski Porfirije redovno ponavljao kada bi god boravio na KiM ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju", istakli su iz eparhije.

Mešihat Islamske zajednice: Neislamski i nečovečni potez Prištine

Mešihat Islamske zajednice Srbije osudio je ''neislamski nečovečni postupak'' privremenih vlasti u Prištini kojim je patrijarh SPC Porfirije sprečen da poseti vernike i sunarodnike na KiM.

''Takvo ponašanje je nedopustivo i ne doprinosi međuljudskim i međususedskim odnosima koje nam Uzvišeni Bog zapoveda svima'', navodi se u saopštenju Mešihata.

Sabor SPC na Vračaru umesto u Pećkoj petrijaršiji

Iz Patrijaršije navode da zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gde će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće u Kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Najava o planovima patrijarha poslata u skladu sa važećim sporazumima

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je patrijarhu zabranjen ulazak na KiM po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija.

"Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije", rekao je Petković.

U saopštenju se navodi da je oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

“Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, poručio je Petković.

I Srpska lista je osudila “sramnu i nerazumnu odluku režima Aljbina Kurtija da zabrani patrijarhu srpskom Porfiriju da dođe u svoj dom“.

“Ova odluka je još jedna u nizu sa ciljem progona i zabrane svega srpskog na Kosovu i Metohiji pred očima međunarodne zajednice koja je vrlo agilna i bučna kada treba braniti prava Albanaca. Danas ćute i ne progovaraju na ovo sramno anticivilizacijsko ponašanje Kurtija u 21. veku“, saopštila je Srpska lista.

субота, 08. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије