Читај ми!

Evropski parlament ukinuo vize Srbima sa KiM koji imaju pasoše Koordinacione uprave

Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Za Nemecov izveštaj o ukidanju viza za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 su bila uzdržana.

Nakon glasanja u EP, poslednju reč o ovom predlogu trebalo bi da daju ministri Saveta EU.

Poslanici su usvojili izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Koordinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode.

Tokom sednice, koja je počela juče, a traje do 25. aprila, evropski poslanici glasaju i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Žan-Lin Lakapel pozdravio je odluku EP i ocenio da ona predstavlja znak priznanja za Srbe sa KiM, koji pokušavaju da odbrane identitet u svojoj "istorijskoj kolevci".

"To je znak priznanja ovom potlačenom narodu, koji se opire i brani svoj identitet u onome što mu je istorijska kolevka", naveo je Lakapel.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je na društvenoj mreži Iks da se Srbija borila i izborila da Srbi sa KiM dobiju viznu liberalizaciju, uprkos opstrukcijama Prištine.

"Ostaje da ovu odluku EP potvrdi Savet ministara EU kako bi ona postala operativna. Današnja pobeda važna je poruka da ćemo se, uprkos svim preprekama, neumorno boriti da život našeg naroda na KiM učinimo dostojnim čoveka u 21. veku", napisao je Petković.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара