Vučić: Iznad Valjeva juče je leteo balon ili špijunski dron, sledeći put ćemo ga srušiti

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska jedinica RV i PVO na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru kao što je juče bio slučaj. Najavio je da će sa francuskim predsednikom Makronom razgovarati o nabavci borbenih aviona "rafal".

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Tokom obilaska, Vučić rekao je da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru, kao što je juče bio slučaj i delovati na njih protivvazdušnim oklopnim oružjem. 

"Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put po tome će PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je", rekao je Vučić. 

Juče je iznad Valjeva otkrivena nepoznata letelica zbog čega je bio podignut dežurni par lovačkih aviona "mig 29".

Na pitanje da li će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim uskoro treba da se sastane, razgovarati o nabavci borbenih aviona "rafal", rekao da će između ostalog i o tome biti reči, ali da to, neće biti najvažnija tema. 

"Mi ćemo svakako ići u nabavku, ukoliko budemo mogli da nabavimo 'rafale', nabavićemo, ako ne budemo nabavili 'rafale', nabavićemo negde nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić.

Radićemo na jačanju lovačko-bombarderske avijacije

Predsednik je rekao da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Vučiću da će za 20 dana na Pešteri imati prilike da vidi dejstvo naših dronova “komarac” i “osica”.

Govoreći o "Migu-29", Vučić je rekao da ih je video još u Kubinki, blizu Moskve, kada su dogovarali nabavku tih aviona.

“On je naoružan za policijsku zaštitu, ali je lako naoružen da bi mogao što duže da ostane u vazduhu i da bi mogao samo protiv ciljeva u vazduhu da se bori. I kao juče, kad smo imali taj špijunski balon koji smo otkrili iznad Valjeva, oni su odmah reagovali i za oko deset minuta bili tamo, ali je on brzo napustio naš vazdušni prostor. Nismo reagovali protivvazduhaplovnom odbranom, već smo samo podigli avion”, naveo je Vučić.

On je zatim pitao pilota "Miga-29" da li bi pucao na balon da je dobio naređenje, na šta je pilot potvrdno odgovorio.

Kupljeno dosta radara iz Francuske

Dodao je da smo kupili dosta radara iz Francuske, da je reč o Talesovoj opremi koja je zaista odlična i da time otkrivamo takve špijunske balone.

Što se tiče logistike, Vučić je upoznat sa tim da treba da se završe novi hangari za helikoptere koji su napravljani i da se, u skladu sa tim, rade dva nova hangara.

Govoreći o nabavci iz Mađarske i Kine, Vučić je rekao da smo od Mađara kupili nešto opreme, uglavnom starije proizvodnje i da to sada prevodimo u ono što možemo da koristimo i zahvalio im se na tome, istakavši da je to veoma korisno za Srbiju.

Za kinesku opremu je rekao da je fantastična, samo što je problem kako da se uveze.

“Tako da sad razumem zašto su toliko radili protiv Srbije na razbijanju i SR Jugoslavije i svega drugog. Da imate pomorski pristup, niko ne može da vam zabrani. Kina ima fantastično naoružanje, fantastično oružje, fantastičan napredak. O tome se malo govori, mi pripadamo zapadnoj hemisferi, o tome se malo govori, ali to je čudesan napredak. I te kombinacije mnogo jeftinijih  lovaca i bombardera, kombinovanih aviona, to je stvarno nešto izuzetno”, konstatovao je Vučić.

Govoreći o namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150 hiljada, možda 160 hiljada raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

Vučić je istakao da Srbija ulaže veliki novac u vojsku, mnogo više nego ikada.

Predsednik je obišao više tipova letelica RV i PVO i upoznao se sa njihovim posadama.

Predsedniku je demonstriran let para aviona Mig-29, od pilota sa Batajnice je dobio pilotsku jaknu na poklon, a zamolio je da bude napravljena jedna jakna i za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučić je najavio da će građani 20. aprila moći prvi put da vide dejstvovanje srpskih dronova.

U obilasku aerodroma u Batajnici bili su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali i predsednik RS Milorad Dodik.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара