Читај ми!

Vučić ugostio đake sa KiM: Pogrom srpskog stanovništva traje i 20 godina kasnije

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas učenike osnovnih škola sa KiM i istakao da pogrom srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini traje i 20 godina kasnije, istom žustrinom i istom žestinom.

Aleksandar Vučić je, u Palati "Srbija", ugostio učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije, povodom obeležavanja dvadesete godišnjice martovskog pogroma.

"Draga deco iz svih delova Kosova i Metohije, naše Srbije, dobrodošli u drugi deo naše Srbije. Hvala vam što ste danas ovde sa nama u Beogradu, danas na dvadesetu godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, koji istom žustrinom i žestinom traje i danas 20 godina kasnije. Čak ni metode ne menjaju mnogo. Uz istu sladostrasnu podršku onih koji su ih podržavali bombama 1999. godine, samo malo uvijenije, u neku drugačiju formu", poručio je Vučić.

Zahvalio je deci i njihovim roditeljima i nastavnicima što vole svoju Srbiju. "Znate da je to vaša zemlja, znate da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd i nadam se da ste imali malo vremena i da ćete tek imati vremena da još više zavolite druge delove svoje srpske otadžbine", poručio je Vučić.

"Hvala svima vama iz Metohije, koji ste danas ovde posle terora, koji se nad vašim starijima provodio samo nekoliko dana unazad. Hvala svima vama iz Sirinićke Župe, Kosovskog Pomoravlja, centralnog Kosova, čitavog severa Kosova", rekao je Vučić.

Zahvalio je i deci koja dolaze iz Banjske, koju je nazvao "junačkom", i naglasio da neki danas pokušavaju da je proglase mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla doneli srpskom narodu i na severu Kosova i Metohije.

"Netko beše, Strahinjiću Bane. Ima li kraćeg, a potpunijeg opisa jedne ličnosti u istoriji svetske književnosti. Sve najlepše i najuzvišenije ljudske osobine koje jedan vitez i narodni vođa može da ima, stalo je u te četiri reči. 'Netko beše, Strahinjiću Bane'. Neko za suprotnost ima niko. Sve što jeste neko, nije niko. Dobrodošli, draga deco, vi koji ste danas itekako neko na našem slavnom Kosovu i plodnoj Metohiji. Vi ste neko uprkos željama onih koji su niko. Vi ste neko zbog toga kakvi ste, oni su niko zbog svega onoga što nisu. Baš zato što ste vi neko, vi stojite i opstajete kao svoji na svome, jer i jeste svoji na svome, na našem Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će Srbija, baš kao što je rekao patrijarh SPC Porfirije, uvek i duhovno i molitveno biti sa svim Srbima na svakom mestu življenja na KiM.

"Tako će i uvek biti, jer je Kosovo naša duhovna i državna kolevka. Deco, drago mi je što ste u našem Beogradu imali prilike da steknete ovo prijateljstvo i da vidite sve ono lepo što naša jedina prestonica može da ponudi. Želim vam da dugo živite u zdravlju i veselju sa svojim porodicama na našem Kosovu i Metohiji, da često dolazite u svoj Beograd, da volite svoju Srbiju baš onoliko koliko su se vaši i naši preci za našu zemlju žrtvovali", rekao je Vučić,

Predsednik je rekao da će se danas u 18.00 u Narodnom pozorištu u Beogradu održati Svečana akademija povodom godišnjice pogroma Srba na KiM.

"I još jedan put vas molim da pozdravite svoje roditelje, da im se zahvalite što čuvaju naša ognjišta, a Srbija nije nešto što je van vas. Mi smo deo vas, uvek ćemo biti uz vas, bićemo zajedno sa vama i nikada nećete biti sami. Neka živi Kosovo i Metohija i neka živi naša prelepa, najlepša i jedina Srbija", zaključio je Vučić.

Anđela Milošević: Nama nedostaje sloboda

Na prijemu je bilo prisutno sto učenika i nastavnika iz Osojana, Goraždevca, sela Banje, Banjske, Štrpca, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice.

Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Banović Strahinja" Anđela Milošević u Banjskoj obratila se tokom prijema i rekla da ona i njeni vršnjaci nemaju srećno detinstvo i da svakodnevno žive u strahu.

"Nama nedostaje sloboda", izjavila je Anđela Milošević.

Anđela se zahvalila Kancelariji za Kosovo i Metohiju i predsedniku Vučiću što su decu pozvali da obiđu istorijska i kulturna mesta i da, kako je rekla, na tren zaborave na njihove brige.

"Želela bih da predsedniku uručim crteže mojih vršnjaka i u znak zahvalnosti što se svakodnevno brine za nas i za našu budućnost na Kosovu i Metohiji", rekla je Anđela Milošević.

Zahvaljujući na crtežima, Vučić se interesovao šta su sve posetili u Beogradu i gde im je bilo najlepše i uručio im tablete na poklon.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара