Читај ми!

Begaj: Priština bi trebalo više da sluša savete SAD i EU

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da bi Priština trebalo više da sluša Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

Begaj je u intervjuu za albanski portal RTSH rekao da bi Priština o svakoj važnoj odluci trebalo da se unapred konsultuje sa svojim strateškim partnerima.

"Albanija je mala, ali je njen doprinos spoljnoj politici veliki, posebno u regionu, gde je faktor koji doprinosi miru, stabilnosti i održivom razvoju." rekao je Begaj i dodao da je Tirani ustavna obaveza da se interesuje za Kosovo.

" Imamo veliku sreću što na Kosovu imamo i KFOR koji garantuje bezbednost, ali svaku odluku koju Kosovo mora da donese, bilo bi dobro da je donese uz savete i dobijanje saglasnosti SAD i EU", smatra Begaj.

Visoki američki zvaničnici su poslednjih nedelja kritikovali privremene prištinske institucije zbog ignorisanja američkog zahteva da se odloži odluka o sprovođenju uredbe takozvane kosovske centralne banke o dinaru i isticali da će ta odluka imati posledice.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je nedavno da su SAD zabrinute zbog uredbe o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku, kao i da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donela, uprkos protivljenju Vašingtona.

"Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom", rekao je tada O'Brajen.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posledice. Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da njegova Vlada nije mogla jasnije da pokaže da nije zadovoljna kvalitetom partnerstva sa kabinetom Aljbina Kurtija.

четвртак, 13. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије