Читај ми!

U srpskim sredinama širom KiM i danas redovi ispred pošta zbog odluke Prištine da zabrani dinar

Problemi Srba sa podizanjem dinara na Kosovu i Metohiji nastavljaju se iz dana u dan. Na bankomatima ih nema, a građani danima čekaju ispred Poštanske štedionice koja jedina još, ograničeno, isplaćuje dinare.

U srpskim sredinama širom Kosova i Metohije i danas redovi ispred pošta zbog odluke Prištine da zabrani dinar. Duže od nedelju dana na bankomatima banke Poštanska štedionica na severu KiM stoji obaveštenje da nisu u funkciji, a ispred filijala Banke Poštanska štedionica, koja je jedina u mogućnosti da izvrši isplatu u dinarima, stvaraju se nepregledni redovi građana koji nemaju drugih primanja sem dinarskih. 

Oko 200 lekara, medicinskog osoblja i ostalih zaposlenih u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici okupilo se danas ispred ekspoziture Banke Poštanska štedionica, čekajući na svoja primanja, koja ne uspevaju da podignu zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM.

Lekari, koji se bespoštedno bore za živote ljudi bez obzira na naciju, jer se ovde leče svi stanovnici KiM, ulažući maksimalne napore da, u često nemogućim uslovima koji su nezamislivi u modernoj civilizaciji, izbore bitku sa bolešću, sada biju bitku za svoju i prostu egzistenciju svojih porodica.

"Muku mučimo sa nabavkom vakcina, lekova, medicinskog materijala, koje nam država Srbija obezbeđuje i iznalazi različite načine da nam omogući normalan rad i pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu i uspevamo u tome... sada smo u situaciji da nam je ugrožena prosta egzistencija, jer smo zbog nakaradne odluke Prištine da zabrani promet dinarima onemogućeni da svojim porodicama priuštimo i obezbedimo osnovne potrepštine", kažu lekari.

Dodaju da su položili Hipokratovu zakletvu kojom su se obavezali da brinu o zdravlju i životima svih ljudi, ali da je sada na Evropi i zapadnim moćnicima da i lekarima obezbede dostojan život kakav živi ostatak sveta.

Zaposleni u KBC-u, medicinsko i pomoćno osoblje, ističu da čine sve kako bi pošteno zaradili svoje plate, čiju isplatu Priština onemogućava.

"Tražimo od Prištine da povuče neregularnu i neustavnu odluku, a od međunarodne zajednice da ne osuđuje samo verbalno, već da preduzme konkretne korake kako bi omogućila Srbima da ostvare osnovno ljudsko parvo – na život", poručuju zaposleni u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Ispred filijale u Zubinom Potoku i danas stotinak građana

Srbi koji su se okupili ispred filijale u Zubinom Potoku navode da mnogi od njih nisu u stanju da za svoj novac idu u Srbiju, jer nemaju sredstava za put i da će se, ako se nerazumna odluka Prištine o ukidanju dinara na povuče, na tlu Evrope, u 21. veku dogoditi humanitarna katastrofa koja je izazvana, kako bi se Srbi naterali da odu sa Kosova i Metohije.

"Ali, Kurti ne zna koliko su Srbi ponosni i tvrdoglavi kada ih na nešto primoravaju, naročito kada pokušavaju da im uzmu ono što je njihovo. Zato mu poručujemo da nećemo otići ni po cenu da budemo gladni", kaže jedan meštanin Zubinog Potoka.

Među okupljenim građanima je najviše žena zaposlenih u pogonima tekstilne industrije "Jumko".

One ističu da drugih primanja nemaju i da su im dinarska sredstva jedini prihod od koga hrane decu, kupuju lekove i plaćaju dažbine.

"Priština nam svakodnevno daje do znanja da pokušava da nam zatvori sva vrata pomoći, kao i da za nas nema mesta na ovim prostorima", ističe jedna od radnica "Jumka", Stana Đukić.

Građani Leposavića: Na rubu smo egzistencije

Vaspitači i radnici Predškolskih ustanova u opštini Leposavić, njih pedesetak, okupilo se ispred filijale Banke Poštanska štedionica u Leposaviću kako bi ukazali na sve težu situaciju za podizanje zarađenog novca.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije.

Jasmina Savić ekonomista PU "Veselo detinjstvo" iz Leška upitala je da li ovako izgleda demokratsko društvo gde penzioneri ne mogu da podignu svoje stečene penzije.

"Kao što znate nekome u Prištini je palo na pamet, proradila mu je mašta da ukine dinar i tako onemogući da ostvarimo osnovno pravo na život. Kako sada da jednom penzioneru kažete da ne može da ostvari svoju penziju i podigne novac koji je uplaćen iz naše Republike Srbije, a četrdeset godina je radio da bi stekao penziju, kako jedna majka da kupi mleko svom detetu kada ovde nemamo novca. Redovi su svakodnevni, ne možemo da ostvarimo naša osnovna ljudska prava", rekla je Savićeva.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu i zagovornike demokratije da se osvrnu i pogledaju na kakvom rubu egzistencije žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Sve to se događa naočigled međunarodne zajednice, zato smo se danas okupili i želimo da pošaljemo apel i poruku i vapaj, svim međunarodnim glasnogovornicima koji svakodnevno zagovaraju demokratiju na svim mestima da pod hitno preduzmu korake i reaguju tamo gde treba da nam se reši problem jer ovakav život je nezamisliv, jer je nemoguće ovako živeti, kako da živimo kada nemamo novca", istakla je Savićeva.

Srbi iz Raniluga nisu mogli da podignu primanja

Srbi koji žive u opštini Ranilug na KiM i koji iz budžeta Srbije dobijaju primanja u dinarima, nisu mogli danas da podignu primanja u pošti u toj opštini, javio je RTV Puls, a prenosi Tanjug.

Oko stotinak Srba bilo je jutros ispred pošte u Ranilugu, ali nisu mogli da podignu primanja u dinarima.

Romi se okupili ispred Pošte u Gračanici

Nekoliko desetina Roma okupilo se ispred Pošte Srbije u Gračanici, kako bi iskazali protest zbog zabrane korišćenja i nedostatka dinara, međutim, razišli su se nedugo po okupljanju, jer aktivnost nisu prijavili policiji.

Odmah po okupljanju ispred pošte, pojavili su se i pripadnici policije iz stanice u Gračanici i skrenuli pažnju da nema prijave, te da ne mogu da iskažu svoje nezadvoljstvo.

Jedan od okupljenih, Naser Jašarević iz Gračanice, rekao je da prima platu iz budžeta Republike Srbije i da trenutno njegova porodica nema para.

“Sada nemamo primanja, nemamo gde da primimo platu, snalazimo se kako se može. Imamo decu, idu u školu, to je jedino primanje koje imamo. Kako se snalazimo, to što imamo jedemo, pijemo. Iskreno da vam kažem, teško je za lekove, nemamo para a sve se kupuje privatno. Pre neki dan mi je žena bila bolesna, treba lekovi da se kupe a para nema. Van svake pameti je da nemaš nikakvo primanje, to je katastrofa. Nema života ovde”, rekao je Jašarević medijima.

Prethodnih dana na teško stanje zabranom korišćenja dinara i odluke prištinske centralne banke od 1. februara evro bude jedino sredstvo plaćanja, ukazivali su i prosvetni i zdravstveni radnici, grupe građana zavisne od socijalne pomoći, primaoci dečjeg dodatka.

U srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice dinara na bankomatima i šalterima Pošte nema danima.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара