Читај ми!

Eskobar: Zabrinuti smo što Priština podriva dijalog

SAD se nadaju da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Gabrijel Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike ponovio da je Amerika zabrinuta što je Kosovo ne tretira kao partnera, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

Na pitanje da li osim oštre retorike, ima nekih praktičnih posledica po Kurtijevu vladu, Eskobar kaže da ne želi da ulazi u to šta su sve posledice, ali ističe da izjave američkih zvaničnika o tome jasno govore.

"Veoma smo zabrinuti zato što nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i podrivaju dijalog - kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je ambasador (Džefri) Hovenijer to najbolje rekao - to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu. Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Kosovo ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU, koji predstavlja celu EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO-u, Savetu Evrope i mnogim drugim organizacijama", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo reči ranije u dijalogu i da li se o tome razgovaralo sa Beogradom, Eskobar kaže da u vezi sa tim postoji nekoliko važnih stvari.

"Jedna je da Zajednica opština sa srpskom većinom - čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni - uključuje rešavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim rečima, ovo je problem koji bi bio rešen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promena zakona. Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život", rekao je Eskobar.

Trebalo da se sačeka transparentan sistem

Eskobar je naveo da bi i u Americi, ukoliko bi Poreska uprava jednog dana odlučila da će promeniti poreski sistem, bez uputstva ili obaveštenja, to imalo ogromne posledice po poslovanje.

"Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative. Recimo, našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja, jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom, ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski, i ne bi remetio živote ljudi", rekao je Eskobar.

Podsetio je da su na samitu u Skoplju lideri Zapadnog Balkana i EU razgovarali o sistemu platnog prometa koji bi se "mogao primeniti u svim zemljama".

"Dakle, sve što je Kosovo trebalo da uradi je da sačeka i da dobije transparentan sistem", rekao je on.

Jasna očekivanja od Beograda

Kada je reč o ispunjavanju obaveza Beograda unutar dijaloga, Eskobar navodi da su očekivanja od Beograda u dijalogu jasna

"I neke stvari su ispunili - kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata. I želimo da Srbija to načini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. To se očekuje od Srbije. Ali, postoje još neke stvari koje su obećane, a nisu učinjene - recimo privođenje pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj 24. septembra. To nije deo dijaloga, ali veoma je važno za regionalno pomirenje", rekao je američki diplomata.

Na pitanje da li deli mišljenje pomoćnika državnog sekretara Džejmsa O'Brajena koji je nedavno rekao ''da je Srbija načinila dva važna koraka ka priznanju Kosova kada je priznala tablice i cariska dokumenta'', kao i da li Srbija pravi male korake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom i priznanju, Eskobar je odgovorio:

"Da, saglasan sa Džimom (O'Brajenom), u pravu je. Sada želimo da to bude stalno i formalno".

Govoreći o situaciji sa izborima u Srbiji, američki diplomata je istakao da je izveštaj ODIHR-a o nepravilnostima temeljan i fer i da se od Srbije očekuje da postupi po tim preporukama pre narednih izbora.

Eskobar je rekao i da će SAD buduću srpsku vladu smatrati legitimnom.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара