Читај ми!

Stano: Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, ponašanje Bisljimija nedopustivo

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi Prištine o ukidanju dinara. Nazvao je "nedopustivim" ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

Visoki predstavnik Žozep Borelj se prošle nedelje u Minhenu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sa kojima je razgovarao o ukidanju dinara na KiM, saopštio je Peter Stano.

"Kao rezultat sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara", naveo je Stano.

Napomenuo je da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče.

"Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu", istakao je Stano.

"Ponašanje Bisljimija nedopustivo"

Stano je odgovorio i na optužbe Besnika Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, po kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.

"Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo", naveo je Stano u pisanoj izjavi.

"Odluka o dinaru ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice"

Podsetio je da je odluka tzv. CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije.

"Odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice", upozorio je Stano.

Podsetio je da su EU i njene države članice bile vrlo jasne u reakciji na tu kontraproduktivnu odluku i da se tim pitanjem treba baviti u okviru dijaloga.

Ponovio je i da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Beograda i Prištine.

"To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive", istakao je Stano.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару