Stejt department: SAD se protive odluci o zabrani dinara, pozivamo vlasti u Prištini da odlože primenu

Sjedinjene Države su duboko razočarane i protive se planu Prištine da nastavi sa primenom odluke o zabrani stranih valuta, uključujući i srpski dinar, saopštio je Stejt department. Ponovo su pozvali vlasti u Prištini da se odloži primena te odluke dok procedure ne zadovolje evropske standarde, a stanovnici ne budu dovoljno informisani o načinu na koji će tranzicija biti sprovedena.

Stejt department je, povodom odluke Prištine da nastavi sa primenom zabrane upotrebe dinara na KiM, saopštio da su SAD duboko razočarane i da se protive planu da se nastavi sa primenom te odluke, da zabrani upotrebu stranih valuta, uključujući i srpski dinar.

"Ponovo pozivamo da se odloži primena te odluke, dok procedure ne zadovolje evropske standarde, a stanovnici ne budu dovoljno informisani na koji način će tranzicija biti sprovedena. Odluka je objavljena bez odgovarajuće pripreme i konsultacije", navode iz Stejt departmenta.

Kako se navodi, od vlasti u Prištini tražili su da objasne kakav će problem takva odluka da reši i da li je to uopšte potrebno.

"Nismo čuli adekvatan odgovor. Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako da plaćaju račune ili da primaju penzije. Ova akcija takođe nije u saglasnosti sa obavezom Kosova, preuzetom iz dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, da sprovodi mere koje utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice", dodaje se u saopštenju.

Poručuju da dobra vladavina i dobri međunarodni odnosi traže vreme za procenu posledica, i da se razmotre perspektive i konsultuje sa drugima o mogućim rešenjima.

"Posledica ove odluke i sličnih jednostranih akcija ograničava opcije SAD kao zastupnika Kosova u međunarodnoj areni", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво