Vučić: Svi stranci traže "lazara 3", do kraja godine ogromna količina dronova-samoubica, ubedljivi argumenti za vojni rok

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u kasarni Topčider statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije. Vučić je tom prilikom istakao da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera "lazar 3", najavivši da do kraja godine Vojska dobija ogromnu količinu dronova-samoubica. Naglasio je i da su Generalštab i ministar odbrane izneli ubedljivu argumentaciju da je potrebno vraćanje obaveznog vojnog roka.

Aleksandar Vučić prisustvovao je u kasarni Topčider statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gde su predstavljeni modernizovani tenkovi, bespilotne letelice, kao i padobranska, ronilačka i alpinistička oprema.

Sa predsednikom Vučićem u obilasku su i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije prethodio je sastanak u Domu garde na kojem su predstavljani rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

Predsednik Vučić je dočekan uz počasni stroj i pozdrav Garde.

Vučić je ranije najavio da će 2024. biti godina u kojoj će se, najviše do sada, ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je ranije da će 30. januar biti veoma važan događaj za Ministarstvo odbrane.

"Toga dana imaćemo prikaz naoružanja i vojne opreme. Argumentovano ćemo predsedniku obrazložiti zašto smatramo da treba ukinuti suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, kao i to koliko predlažemo da traje", rekao je Vučević.

Ministar je naglasio da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da postoje generacije koje znaju da brane svoju državu.

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je početkom januara ove godine inicijativu i predložio predsedniku ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара