Kako da (elektronski) postanete građanin Otvorenog Balkana i koja sve vrata vam to otvara

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana – u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović objasnio je u razgovoru za RTS kako se postaje i digitalni građanin Otvorenog Balkana i šta to znači u praksi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Skoplju da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada među zemljama Otvorenog Balkana, kao i da će to doprineti boljem poslovnom ambijentu i prevazilaženju problema sa radnom snagom.

Juče su potpisana dva protokola – Protokol o uslovima za slobodan pristup tržištu rada i Protokol o povezivanju šema elektronske identifikacije pomoću ID broja.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je za RTS da je potpisivanjem tih protokola završen administrativni deo koji se tiče formiranja jedinstvenog tržišta rada.

"To znači da će praktično radnici iz Albanije ili Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju da rade bez ikakvih administrativnih i bilo kakvih drugih prepreka ili za te građane ili za njihove poslodavce i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu dozvolu, da imaju neke radne dozvole. Naravno, isto važi i za državljane Srbije ako odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju", rekao je Jovanović.

Građani ove tri zemlje mogu da konkurišu na tržištu rada preko portala elektronske uprave, preko svojih nacionalnih e-Portala.

"Svako ko ima nalog na portalu elektronske uprave, moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj Open Balkan ID broj i odmah da aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobiće jedinstvenu potvrdu sa QR kodom, sa kojom će moći da ode kod svog poslodavca", objašnjava Jovanović.

Podseća da je prelazak granica odavno omogućen samo sa ličnom kartom, kao i da će sve to zajedno pomoći u daljem razvoju naše privrede, bržoj fluktuaciji radne snage, što je bitno i u kontekstu Ekspa 2027.

Jovanović navodi da ćemo imati uvid u sva slobodna radna mesta u tri države, kao i da su nacionalne službe za zapošljavanje sastavni deo tog sistema.

Drugi protokol znači da se sa nalogom na e-Upravi jedne zemlje mogu koristiti elektronske usluge na portalima drugih zemalja.

O superračunarima, data-centru i veštačkoj inteligenciji

Govoreći o Ekspu 2027. i planu "Srbija 2027 – skok u budućnost", Jovanović je rekao da je to plan koji je otvoren za sve koji žele da učestvuju, da je otvoren za mlade, ali i za one iz dijaspore koji žele da se vrate i da pomognu u realizaciji plana.

"Jedna od tih tačaka je dalja modernizacija i digitalizacija, što samo pokazuje da imamo dobre osnove, da je bila dobra odluka 2017. godine kada smo krenuli u digitalizaciju i kada mnogi nisu razumeli šta to znači", rekao je Jovanović.

Ukazuje da imamo odlične osnove – razvijenu infrastrukturu, Državni data-centar u Kragujevcu koji je izveden po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, ali i infrastrukturu za razvoj veštačke inteligencije.

"Mi smo 2021. godine kupili prvi superračunar i kapacitete tog superračunara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbiju 2027", rekao je Jovanović.

Ministar ističe da su u planu značajna proširenja Državnog data-centra.

Celo gostovanje Mihaila Jovanovića možete pogledati u videu na početku teksta.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара