Drecun o Račku: Neshvatljivo da se 25 godina istrajava u tome da se laž prikaže kao istina

Prošlo je 25 godina od događaja u selu Račak na Kosovu i Metohiji, kada je srpska policija napala pripadnike takozvane OVK, jer se u selu nalazilo jako uporište terorista. Dogodio se niz napada i ubistava pripadnika policije. Posle sukoba, predstavnik OEBS-a Vilijam Voker optužio je Srbiju za, kako je tvrdio, masakr nedužnih civila. To je bio povod za agresiju NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Milovan Drecun, koji je bio izveštač RTS-a sa Kosova i Metohije u to vreme, kaže da je neshvatljivo da se 25 godina istrajava u tome da se laž prikaže kao istina i Beograd optužuje za nepostojeći masakr.

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se prethodnog dana vratio sa Kosova i Metohije kako bi montirao materijal za RTS.

"Ja sam prvi objavio šta se zaista desilo u Račku, celu akciju u knjizi Drugi kosovski boj. To je citirao pokojni Slobodan Milošević u Haškom tribunalu u uvodnoj reči odbrane. Taj slučaj Račak je bio temeljni stub optužnice Haškog tribunala protiv Miloševića vezano za događaje na Kosovu i Metohiji. Nakon tog citata koji je Milošević iz moje knjige izvukao i još nekih događaja, sud je odustao od tog dela optužnice. Potpuno je povučena, izbačena optužnica vezana za sam slučaj Račak. To dovoljno govori o tome da nije bilo dokaza, da nije bilo nikakvog masakra", rekao je Drecun.

Ipak, kako kaže, neshvatljivo je da se 25 godina istrajava u tome da se laž prikaže kao istina i da se Srbija i dalje optužuje za nepostojeći masakar.

Drecun je istakao da se ranije sreo sa Vilijamom Vokerom u Rogovu, kao i sa britanskim generalom i da je video "koliko su ti ljudi spremni na manipulisanje onim što se događalo".

Navodi i da je Voker pre novinara bio stigao u Račak i da je pripremio scenografiju. Kada su stigle novinarske ekipe, neka tela su bila premeštena u susedno selo, a deo pripadnika tzv. OVK presvučen je u civilnu odeću. Iako su govorili o masakru, krvi nije bilo, kao ni čaura.

Podseća i da su pre početka akcije naše službe bezbednosti najavile OEBS-u da će akcija biti izvedena.

"Ako neko želi da počini masakar, pa nije valjda lud da nekome kaže. OEBS dolazi, raspoređuju se kada treba da počne akcija tu na putu ispred sela i sve vreme je prisutan dok traju sukobi u selu Račak", rekao je Drecun.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž. 

U najnovijem obraćanju ističe da je istina od samog početka bila poznata svima, pa i onima koji su doneli odluku o bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ali da im nije bila u interesu.

Celo gostovanje Milovana Drecuna možete pogledati u videu na početku teksta.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара