Читај ми!

Vučić posle sastanaka u Briselu: Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora, Srbija želi primenu svih sporazuma

Na marginama oktobarskog samita Evropskog saveta, razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji. Održano više sastanaka u različitim formatima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa evropskim liderima Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, sa kojima se prethodno sastala i delegacija iz Prištine. Usledili su novi razgovori, sa predstavnicima EU. Srbija je jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi i da ne može da prihvati članstvo u UN niti tzv. nezavisnost Kosova, rekao je Vučić posle sastanaka. Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora u budućnosti, kaže Vučić i dodaje da se to odnosi isključivo na formiranje ZSO.

Вучић после састанака у Бриселу: Папир од 21. октобра добра основа за наставак разговора, Србија жели примену свих споразума Вучић после састанака у Бриселу: Папир од 21. октобра добра основа за наставак разговора, Србија жели примену свих споразума

Борељ: Захтевамо од страна да се додатно ангажују

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је вечерас да захтева од Београда и Приштине да се додатно ангажују у процесу нормализације односа.

Како је рекао новинарима након састанка у Бриселу, то се може урадити само у оквиру дијалога, јер је то једини начин да напредује на европском путу.

"Наставићемо да инсистирамо и радимо на томе", рекао је Борељ.

Навео је и да су и Београд и Приштина одбили предлог за оснивање Заједнице српских општина, које им је понудила ЕУ, али није прецизирао о каквом се предлогу ради.

"Стране нису биле спремне да прихвате и сложе се око услова", рекао је Борељ.

Опширније Краће

Изјава за медије Александра Вучића

Вучић: Никада нећу потписати присуство Косова у УН

Председник Вучић рекао је да је увек спреман да потпише све што је потребно да се испуни, када је реч о решавању ситуације на КиМ, али никада присуство Косова у УН и питање које се тиче независности Косова, територијалног интегритета Косова.

"Ја сам спреман да потпишем шта год хоћете, од свега онога што је нама потребно да испунимо, сем ових ствари које сам говорио - присуство Косова у УН и питање независности Косова, територијалног интегритета Косова, то не, све остало - да", рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да је ово поновио много пута, и да ништа није новост.

"Кфор и НАТО не могу да подржавају стварање војске Косова"

Није проблем да Кфор и НАТО прошире свој мандат и повећају број својих припадника, то је у складу са Резолуцијом 1244, али не могу да подржавају стварање војске тзв. Косова јер то није у складу са поменутом резолуцијом, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера да "САД подржавају десетогодишњу трансформацију Косовских безбедносних снага у војску" рекао да ту изјаву није видео у целини већ кратко оно што му је показао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић као наслов те да би било неозбиљно да то коментарише.

"Само ви морате да имате у виду једну важну ствар, када се НАТО и Кфор позивају на норме Кумановског споразума и норме Резолуције 1244 јер цео мандат Кфора је заснован на тој резолуцији и они се са правом позивају на то, а ми у складу са тим подржавамо деловање Кфора и НАТО и очекујемо да они прошире свој мандат и повећају број својих припадника и никакав проблем са тим немамо", рекао је Вучић.

"Инсистирао сам на ставовима Србије"

Не само да сам говорио него сам инсистирао на ставовима Србије, истакао је председник Вучић и додао да пред новинарима говори много мирније него што заступа интересе Србије. 

Забава за јавност није ми потребна, нагласио је председник.

Додао је да током састанака није било питања о потписивању или непотписивању било чега.

"Потписали смо Бриселски споразум и то је потписано од обеју страна и од треће стране", подсетио је Вучић.

"Даћемо све од себе да покажемо свету како се понаша озбиљно и ко заслужује поверење међународне заједнице", истакао је Вучић.

"Србија поносна што чува међународно право"

Вучић је рекао да Србија може да се поноси тиме што, као једна мала земља, чува међународно право, Повељу УН и Резолуцију 1244 као темељ свог опстанка и њих види као темељ решавања проблема у будућности.

На питање да ли постоји светло на крају тунела после 10 година преговора и разговора, Вучић је рекао да су се ти разговори водили много дуже, чак и да су и неки споразуми прихватани и потписивани.

Истакао је да је веома тешко на истом нивоу водити разговоре са онима који су давно одлучили да признају независно Косово.

"Када се год позовете на међународно јавно право, а чини се да је срж међународног права Повеља УН, резолуције које су донеле УН, као што и данас можете да видите када је реч о Израелу, Палестини и Јерусалиму, сви се позивају на одређене резолуције УН, али када је у питању Србија, онда што је могуће даље сви се склоне од Повеље УН и Резолуције УН, онда ћемо наћи неке друге принципе", поручио је Вучић.

"Нико у Бриселу није поменуо никакве санкције према Србији"

Нико у Бриселу није поменуо никакве санкције према Србији, чуо сам да их је неко други помињао, рекао је председник Вучић.

"Ја никада нисам рекао да би Приштини или било коме требало увести санкције, када се доносе санкције улази се у лошу атмосферу", поручио је Вучић.

Нагласио је да када се о томе говори да треба направити велику разлику.

"Када је неко одговоран и озбиљан, он зна да не може да доноси одлуке у име САД и ЕУ, какву ће политику да воде. Никада нисте од мене чули да сам рекао како би требало да се уводе санкције против некога из Приштине или Сарајева или било где другде. Никада то нисам урадио у животу, прво што сам пристојан човек, друго што знам шта је мој посао а шта је њихов", рекао је Вучић.

На питање новинара, која је будућност дијалога Београда и Приштине ако Аљбин Курти као предуслов поставља санкције Србији, председник је одговорио да су у питању игре са циљем да се кривица пребаци на другу страну.

"Све су ово биле нечије игре, не би ли покушао да пребаци кривицу на другу страну, и све време смо само кроз то морали да пролазимо. Ја мислим да је данас и лидерима, а и саветницима који су дошли у касним поподневним сатима ситуација неупоредиво јаснија него што је била", рекао је председник.

"Папир од 21. октобра добра основа за наставак разговора"

Председник је рекао да је папир који је у Београду добио 21. октобра, током посете "велике петорке", добра основа за наставак разговора у будућности.

“Једина резерва Београда се тиче чланства Косова у УН, независности Косова, или како се то каже територијалног интегритета Косова“, рекао је Вучић и додао да је српска страна потпуно спремна за формирање ЗСО у складу са предлозима које је добила.

Према његовим речима, тај папир се односи искључиво на формирање Заједнице српских општина.

"Ја не могу да говорим о детаљима јер није договорено да говоримо о детаљима. Као што видите, веома смо се коректно држали тога и нигде није процурео ниједан детаљ", рекао је Вучић.

Истакао је да је раније, када се види да су детаљи објављени у Албанијан посту, било јасно ко их објављује.

"Ми смо за тај папир рекли да је солидна основа, веома добра основа и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену. Уз ову једну важну ствар о којој сам говорио и о којој сам данас и у свом усменом излагању упознао представнике три најмоћније, европске земље - Француске, Немачке и Италије. То је онај исти услов, чланство Косова у УН, независност Косова, интегритет Косова, итд", навео је председник Вучић.

Поручио је да Београд жели мир у целом региону и да ће наставити да се понаша одговорно.

"Потпуно сам уверен да ћемо морати или да постигнемо напредак, или ће свима у Европи бити потпуно јасно ко су ти који коче тај напредак", рекао је Вучић.

Истакао је да Београд зна које су обавезе и шта је остало из претходног споразума још из 2011. и да су врло близу коначних договора о енергетици, као и да "Електросевер" сутра има састанак са КЕЗ-ом.

"Оно што је за нас важно, ви знате да из тих принципа који су потписани од 2015. године, а то је да Србија може да финансира различите активности, пре свега образовање, школство, дакле и здравство, то је за нас од кључног значаја", нагласио је председник.

Вучић: Желимо примену свих споразума, не можемо да прихватимо независност нити чланство у УН

Председник Србије Александар Вучић каже да се на састанцима говорило о свим кључним темама - од деескалације до примене споразума који су или потписани или договорени у прошлости.

“Србија је јасно рекла да жели да се примене сви споразуми, од основног из 2013. до оних касније у Бриселу и Охриду и увек смо само једну ствар истицали, која је позната - а то је да Србија не може да прихвати чланство у УН нити независност Косова“, рекао је Вучић.

На тим позицијама, додао је, Београд је рекао да је спреман да испуњава све што је договорено.

Приштина: Kурти прихватио споразум и анекс за имплементацију

Влада у Приштини саопштила је да је премијер Аљбин Kурти данас у Бриселу прихватио Основни споразум из Брисела као и Имплементирајући анекс из Охрида, и да их треба имплементирати у њиховој целини, безусловно и без икаквих закашњења.

"На данашњем састанку са немачким канцеларом, Олафом Шолцем, француским председником Емануелом Макроном, премијерком Италије Ђорђом Мелони, председником Европског савета Шарл Мишелом, замеником председника Европске комисије и Високим представником за спољну политику Џозепом Борељом, те његовим емисаром Мирославом Лајчаком, Курти се захвалио свима на њиховом доприносу и ангажману ка миру, нормализацији односа између Kосова и Србије", саопштава влада у Приштини.

Аљбин Kурти је након састанака у Бриселу рекао да је након оружаног сукоба од 24. септембра у Бањској, "његов приоритет безбедност на Kосову, са нагласком на гранични прелаз са Србијом", тврдећи да су "са друге стране стигли парамилитарци који су извршили терористички и криминални напад убијајући и рањавајући косовске полицајце".

"Да се ово не би поновило, потребне су санкције и казна Србији", рекао је Kурти, а наводи се у саопштењу владе.

Премијер у Приштини истиче да "група Милана Радоичића и остали одговорни требају да буду изручени Kосову где би били субјекат праведног и фер судског поступка, шта више када се узме у обзир да се правосудни систем на Kосову и судски процеси мониторишу од стране Мисије Европске уније за владавину права – Еулекс".

Додаје се да је председник Србије Александар Вучић одбио да потпише споразум и тражио да се прихвати и додатни папир, којим се према тумачењу у Приштини, "практично поништавају три принципа Основног споразума, Имплементирајућег анекса и нацрта предложеног од стране пет емисара 21. октобра 2023. године".

На крају састанка, Kурти је рекао да "прихватање подразумева потписивање, а само потпис подразумева прихватање и гарантује имплементацију".

Очекује се изјава председника Вучића, Курти отишао из зграде

Очекује се да председник Србије Александар Вучић да изјаву за медије након маратонских разговора у Бриселу.

Аљбин Курти је напустио зграду у којој се разговарало са европским званичницима, без давања изјава.

Шести сат састанака у Бриселу, разговара се о следећим корацима у примени договореног и о статуту ЗСО

Састанци о Косову и Метохији у Бриселу, на којима учествује председник Србије Александар Вучић, ушли су у шести сат. И даље трају разговори са Мирославом Лајчаком.

Разговара се у различитим форматима и још нема информација када би могло да се очекује да разговори буду завршени, јавља дописник РТС-а.

Како РТС сазнаје у дипломатским круговима, на столу у Бриселу су, између осталог, план о следећим корацима у примени постигнутих договора, као и план за Статут ЗСО који је најављен као модеран, европски план статута.

Иако је најавио да би могао да се врати на састанак, европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ није се вратио у зграду, у близини седишта Европске уније, у којој се састанци одржавају.

Аљбин Курти се на место преговора вратио баш када је деловало да ће разговори Вучића и Лајчака бити завршени.

Курти дошао на састанак са европским лидеримa

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти вратио се на састанке са лидерима Европске уније у Бриселу.

Како јавља приштинска Коха, у току је његов разговор са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Мишел: Деескалација од суштинског значаја, ЕК ће дискутовати о КиМ

Председник Европског савета Шарл Мишел поручио је да је од суштинског значаја да дође до деескалације на Косову и Метохије.

“Заједно са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и ЕУ колегама састао сам се са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, а потом и са председником Србије Александром Вучићем. Деескалација и повратак нормализацији односа Београда и Приштине је од суштинског значаја“, написао је Мишел на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Навео је да очекује од Европске комисије да даље дискутује о овој теми.

Мелони: Београд и Приштина да предузму кораке у спровођењу потписаног

Премијерка Италије Ђорђа Мелони изјавила је да Београд и Приштина треба да предузму кораке у вези са спровођењем потписаних споразума.

”Покушавамо да пронађемо решење. Замолили смо обојицу лидера да предузму кораке у спровођењу потписаних споразума”, рекла је Мелони новинарима у Бриселу након одвојених састанака са Вучићем и Куртијем.

Борељ: Једино решење је кроз дијалог

Високи комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да једино решење може да се нађе кроз дијалог Београда и Приштине.

Борељ је новинарима, након доласка на самит Европског савета, рекао да ће можда напустити тај састанак и вратити се на састанак са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

"Можда ћу опет да напустим састанак и седнем са лидерима Косова и Србије како би покушали да нађемо решење у оквиру дијалога. Нема решења без дијалога ради нормализације односа", рекао је Борељ.

Нови састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

Први део састанка председника Србије Александра Вучића са европским званичницима у Бриселу завршен је нешто после 15 сати, након чега је настављен састанак са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Првом делу састанка присуствовали су председник Европског савета Шарл Мишел, канцелар Немачке Олаф Шолц, председник Француске Емануел Макрон и премијерка Италије Ђорђа Мелони.

Претходно европски званичници су разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем који је одмах по завршетку састанка отишао, без давања изјава новинарима.

Завршен састанак Вучића са европским лидерима

Састанак председника Србије Александра Вучића са европским званичницима у Бриселу завршен је нешто после 15 сати.

Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Претходно су европски званичници разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем који је одмах по завршетку састанка отишао, без давања изјава новинарима.

Одвојени разговори Вучића и Куртија са европским лидерима трајали су нешто више од сат времена.

Почео састанак Вучића са европским званичницима

Председник Србије Александар Вучић састао се око 14.40 са европским званичницима у Бриселу.

Predsednik Aleksandar Vučić se u Briselu sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Evropski zvaničnici imali su više odvojenih sastanaka sa Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Pred susrete u Briselu, u Beogradu i Prištini boravile su diplomate iz "velike petorke".

Uoči odlaska u Brisel, predsednik Aleksandar Vučić je rekao za RTS da je "velika petorka" bila u Beogradu i da kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju.

понедељак, 26. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво