Читај ми!

Vučević: Vojna saradnja sa Kinom modernizuje odbrambene kapacitete VS

Vojna saradnja Kine i Srbije podržava modernizaciju odbrane Srbije i osnažuje njene odbrambene kapacitete, kaže ministar odbrane Miloš Vučević za kineski državni medij Global tajms.

Miloš Vučević je u izjavio da se raduje daljem razvoju saradnje Kine i Srbije, posebno u oblasti odbrane.

Prema Vučevićevim rečima, isporukom kineskog protivvazdušnog raketnog sistema srednjeg dometa FK-3, kao i kineskih bespilotnih letelica CH-95 i CH-92A, Vojska Srbije značajno jača i stiče sposobnosti koje nije imala. 

"Nastavićemo da unapređujemo naše sposobnosti, kako u ljudskim resursima, tako i u naoružanju i vojnoj opremi, kako bismo mogli da zaštitimo svoj narod, gde god da živi, i kako bismo bili garant nezavisnosti Srbije", istakao je Vučević.         

Ministar je naglasio da su sve odluke u vezi sa nabavkom opreme i modernizacijom vojske zasnovane na temeljnim analizama i stručnim procenama nadležnih organa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

"Kina ne postavlja nikakve uslove za saradnju sa Srbijom"

Vučević je zahvalio Kini za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog doslednog i principijelnog stava po pitanju Kosova i Metohije. 

Ponovio je da Srbija podržava princip "jedne Kine" i osuđuje sve pokušaje ugrožavanja njenog jedinstva u vezi sa pitanjem Tajvana.

Potpredsednik Vlade je istakao da Kina, za razliku od drugih velikih sila, ne postavlja nikakve uslove za saradnju sa Srbijom, navodeći da je Kina jedan od najpouzdanijih prijatelja.

"Sve u svemu, odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina izuzetno bliski i razvijaju se uglavnom zahvaljujući odličnim odnosima dva predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. O tradicionalnom gvozdenom prijateljstvu svedoči i činjenica da će se za dve godine obeležavati 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje", naglasio je Vučević. 

Napomenuo je da Srbija smatra Kinu jednim od ključnih faktora koji doprinose globalnom miru i stabilnosti, što se, kako je naveo, nebrojeno puta dokazalo kineskom mirnodopskom politikom i mudrim političkim potezima.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара