Читај ми!

Sinod SPC: Mnogi bi da nas uvuku u tragične sukobe, cilj im je da crkva i Srbi nestanu sa KiM

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve izrazio je najdublje saučešće srodnicima svih stradalih u Banjskoj. Ističu da mnogi pokušavaju da "Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja". Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije, poručuje Sveti arhijerejski sinod. Naglašavaju i da se SPC uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom.

Sa velikom tugom u srcu molimo se spasitelju da u carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu, navodi se u saopštenju.

"Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj majci Božjoj da im pruži utehu", dodaje se u saopštenju.

Pozivaju verni narod da se moli gospodu za sve postradale, "kako bi bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji".

"Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima", navodi Sveti arhijerejski sinod SPC.

"Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", ističe se u saopštenju.

Podsećaju i na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji.

"A više od svega na to da je Srpska pravoslavna crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu", naglašava se u saopštenju.

Ističu i da se Srpska pravoslavna crkva "uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

"Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima", dodaje se u saopštenju.

"Srpska pravoslavna crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe", poručuje Sveti arhijerejski sinod.

Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, dodaju, upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

"Srpska crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu", ističe se u saopštenju.

"Naposletku, ističemo da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u pokrajini žive", zaključuje se u saopštenju.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво