Читај ми!

Brnabić: Međunarodna zajednica je dala Kurtiju vetar u leđa za katastrofu na severu KiM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jedini krivac za katastrofu koja se desila na severu Kosova i Metohije, a da mu je vetar u leđa dao i izostanak reakcija iz EU i SAD na pretnje Srbima koje je izneo u Briselu nakon odbijanja plana za deeskalaciju.

Ana Brnabić je, govoreći o dešavanjima kod Banjske, za TV Pink rekla da su situacija u koju nas je Kurti sve doveo, ali i ćutanje međunarodne zajednice - katastrofalni.

Dodala je da je svako ko je pažljivo slušao govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN, a pored toga što je on i na svim sastancima to pričao, mogao da čuje i njegovo upozorenje da je poptuno moguće i izvesno da do ovakvog sukoba može da dođe na Kosovu i Metohiji. 

Predsednik je, podsetila je ona, u govoru pomenuo i da je Aljbin Kurti nakon što je odbio predlog za deeskalaciju u Briselu izašao pred jednu od najvažnijih institucija i rekao da Srbi moraju da pate i plate.

"Na to se niko nije osvrnuo, niko ni iz EU ni iz SAD. Niko ništa nije rekao kada Kurti iz Brisela pretio Srbima da će patiti i platiti", navela je predsednica Vlade Srbije.

"Za mene je to vetar u leđa", rekla je ona. 

Strašno je i to, kako je dodala, da Kurtiju date "kart blanš" da pobije sve, pod izgovorom da je reč o teroristima.

"Ti si rekao da su teroristi, uđi tamo sve ih pobij, Kfor ćuti, da ne idem dalje, ako ćemo tako, za Kurtija su svi Srbi teroristi, da li to znači da ih može sve pobiti", zapitala je predsedica vlade. 

Dodala je da je predsednik u svom govoru upozorio na puzajuće etničko čišćenje i podsetio na sav teror koji Srbi svakodnevno trpe na KiM od najmlađih do najstarijih - i nikom ništa. Svakako je jedini krivac za sve Aljbin Kurti i to je njegov životni san.

"Sve će uraditi da isprovocira sukobe, ali mu to neko dozvoljava", rekla je ona. Na pitanje šta očekuje, kaže da ne zna da li je dobro za državu da to priča večeras jer, kao što je predsednik rekao, nastaviće da razgovaraju da bi našli najbolje rešenje.

Dodala je da je to što se dešava u srcu Evrope, da dozvolite da imate poslednji evropski geto, strašno.

O govoru predsednika Vučića u UN

Ana Brnabić ocenila je da će se zbog govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN i zavhalnosti koju je iskazao globalnoj većini zato što poštuju Povelju UN neki zamisliti i zapitati da li žele da budu na strani onih koji krše Povelju ili ne.  

Brnabićeva je rekla da je Vučićev govor u UN bio hrabar, da je izneo istinu koja je građane Srbije učinila ponosnim, ali je i dodala da zna da on neće promeniti stav SAD.

Navela je da je Vučić bio hrabar i iskren i da mu mnogi na tome zameraju.

Izrazila je uverenje da može da navede neke zemlje da se zapitaju da li žele da budu na strani onih koji krše Povelju UN ili ne.

"Govor neće promeniti stav SAD, ali ono što je neverovatno pametno i mudro uradio u govoru, i to je ostalo nezapaženo u medijima, rekao je - želim da zahvalim globalnoj većini koja ne podržava nasilno rasparčavanje moje zemlje - za njih ne postoje dupli standardi", rekla je Brnabićeva.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије