Читај ми!

U jednom danu dve optužnice za navodne ratne zločine u Prištini

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je u jednom danu dve optužnice za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva - protiv E. B. zbog sumnje da je učestvovao i doprineo ubistvu 16 civila albanske nacionalnosti i protiv S. F., osumnjičenog za navodno odvođenje i nestanak osobe H. Š. 1998. godine na Kosovu i Metohiji.

Iz Specijalnog tužilaštva u Prištini kažu da postoji osnovana sumnja da je S. F. u svojstvu službenog lica, kao pripadnik Državne bezbednosti Srbije, zajedno sa još dva službenika ove službe, nepoznata organima tužilaštva u Prištini, 10. aprila 1998. godine, učestvovao u odvođenju lekara H. Š. iz Glogovca, čije su vozilo prethodno zaustavili uniformisani pripadnici policije, na punktu na raskrsnici kod Slatine, u blizini aerodroma.

H. Š. je potom, kako tvrde, odveden u zgradu Državne bezbednosti u Prištini, gde je prvo bio podvrgnut batinanju i mučenju, i od tog dana se ništa ne zna o njegovoj sudbini.

"Ovim radnjama okrivljeni u saizvršilaštvu izvršio je krivično delo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva' iz člana 142 u vezi sa članom 22 Krivičnog zakona SFRJ", navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Optužnica za ratni zločin i protiv E. K.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu i protiv E. B. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Istragama je pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza za osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i vojnih snaga, učestvovao i doprineo ubistvu 16 civila albanske nacionalnosti 8. maja 1999. godine u selu Starodvorane u opštini Istok", navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Osumnjičeni E. B. je u prtivoru po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Tužilaštvo je krivični predmet predalo Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара