Читај ми!

Vučić: O Vulinu ću sutra govoriti detaljnije, sankcije mu uvode zbog Rusije, ne zbog kriminala

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da američke sankcije šefu BIA Aleksandru Vulinu nisu uvedene zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Dodao je da će sutra o tome detaljno govoriti.

Predsednik Vučić istakao je da nije primetio "da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Beloj kući".

"Imaju oni kakvim istagama da se bave, ali ja smatram da je veoma važno, da je strašno važno da se sprovede istraga. Ja mislim da je to neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu", rekao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji Dunavskog koridora.

"Protiv Aleksandra Vulina nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala, korupcije ili bilo čega, sankcije protiv njega su uvedene zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji", poručuje Vučić.

Ukazao je da će sutra temeljno govoriti o svemu tome.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin stavljen je na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi, "umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima i zloupotrebu javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin "zloupotrebom javne funkcije“ pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, zlonamerni uticaj u regionu".

"Sutra ili prekosutra daću detaljan odgovor na komentare Bećirovića"

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana predsedništva BiH Denisa Bećirovića da sve bošnjačke snage treba okupiti pod zastavu BiH, predsednik Vučić rekao je da će pun odgovor i analizu na taj komentar dati u četvrtak uveče ili u petak.

"Ja sam s pažnjom slušao ono što je Erdogan govorio, kao i Bećirović, kao i Milatović. Po svemu tome ste mogli da vidite kolika je površnost kod političkih aktera u Srbiji, ali i u medijima, sem dobrih zapažanja u nekim medijima, nisam video da je neko nešto zapazio. Mnogo je komplikovanije i potrebni su dublji odgovori i analiza, najverovatnije ću sutra uveče ili prekosutra dati pun odgovor", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija ne želi da preti ikome, za razliku od onih koji indirektno ili posredno prete Srbiji.

"Želimo da u miru i slozi živimo sa Bošnjacima, i u Srbiji i svugde u svetu, ali ću spremiti detaljan odgovor na više pitanja i potpitanja na koje je Bećirović odgovore sam davao i s tim ću temeljno upoznati našu javnost", rekao je Vučić.

"Narednih dana očekujem sastanak sa Stoltenbergom"

Predsednik Vučić rekao je da očekuje da će se narednih dana videti sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Ja sam juče uputio zvaničan dopis za susret. Očekujem da ćemo se videti narednih dana", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje u Požarevcu da li je dogovoren sastanak sa Stoltenbergom, koji je rekao da je u stalnom kontaktu sa Vučićem i da je spreman da se sastanu u svakom trenutku.

Ocenio je da se tu krije još jedan "trik" sa Zapada. "Vratite se i normalno razgovarajte, mada su uhapsili četrdesetak Srba, prete da će nastaviti da hapse, ali kažu deeskalacija je kada oni povuku 25 posto nečega. Oni traže Lajbnicov dovoljan razlog da bi mogli da okrive Srbiju, jer svoje čedo moraju da sačuvaju", ocenio je Vučić.

Upitao je i kako to da se juče uvode sankcije protiv Aleksandra Vulina, a nema protiv Dželjalja Svečlje.

"Znam ja šta sam razgovarao prethodnih dana s vama. Nema, neće ni da bude. Zna se kako mora da se pravi balans i ravnoteža", ukazao je Vučić.

Upitao je i odakle toliko sladostrašće i sreća što su protiv nekoga uvedene sankcije.

Dodao je da su i protiv njega uvođene sankcije 1998, 1999. godine, ali da ga za to nije bilo briga. "Moju politiku neće da vode ni Amerikanci ni Rusi ni bilo ko drugi. Ta politika mora da bude dobra za Srbiju i srpski narod", istakao je Vučić.

Na pitanje da li je iznenađen zbog toga što Ukrajina u Vilnjusu nije dobila zeleno svetlo za članstvo u NATO-u, Vučić je rekao da ne želi da se meša u poslove velikih sila. "Oni spremaju za Ukrajinu velike i divne stvari, velike poklone za kraj godine bar što se tiče EU", rekao je Vučić.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара